Els estatuts del Centre d’Estudis recullen que cada tres anys s’han de convocar eleccions per tal de renovar la Junta Directiva. Després de dos mandants amb Conxita Sánchez i el seu equip al capdavant de l’entitat, la Junta ha quedat configurada per algunes persones que es mantenen renovant el seu compromís i per noves incorporacions plenes d’il·lusió. Es produeix també un canvi a la presidència, que serà assumida per Genoveva Català, molinenca que ja formava part de la Junta anterior i que va liderar l’àmbit d’Entorn i Territori al congrés El Baix Llobregat a Debat.
Les persones que formem part de la nova Junta directiva per al període 2019-2022, volen donar continuïtat a l’empenta assolida per l’entitat. Es tracta d’un equip humà molt valuós. Els motiven els valors i els camps temàtics en els quals l’entitat ha actuat. El projecte i les accions prioritàries que emprenen, tenen dues vessants de treball: la projecció pública de l’activitat i la vida associativa i la persistència de l’entitat.
En aquest sentit, es proposen les següents línies de treball per al proper període:
- Perseverar i aprofundir en la promoció del patrimoni, dels valors culturals, socials i naturals de la comarca des del vessant de la investigació, la reflexió, la conservació i la divulgació.
- Treballar per l’equitat, ja que les desigualtats no tenen només una base cultural, sinó que són socials i econòmiques i tenen un biaix de gènere.
- Continuar treballant entorn de totes les temàtiques tractades en el Congrés El Baix Llobregat a Debat, resumides en els 30 reptes i coincidents amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides per al 2030.
- Posar de relleu la trajectòria històrica del Centre en els seus 45 anys. Promoure l’activitat voluntària de les persones associades i aconseguir ampliar la base social. Posar de relleu l’ofici de la gestió cultural, des de la professionalitat i des del voluntariat.
- Mantenir i promoure la cooperació amb les administracions públiques, les entitats i els sectors econòmics favorables a la cultura com a motor i mitjà per a un desenvolupament sostenible, com a eina per al benestar de les persones i a favor de la igualtat.
El CECBLL és una associació que exerceix el seu lideratge cultural en el territori i entén que la cultura ha de contribuir de forma efectiva a les polítiques, les estratègies i els programes que faciliten un desenvolupament econòmic i social inclusiu, la sostenibilitat mediambiental, l’harmonia, la pau i la seguretat. La cultura ha de ser un motor i un mitjà per al desenvolupament sostenible. La cultura ha de ser una eina per al benestar de les persones i un pilar en la lluita contra la desigualtat. La cultura ha de recuperar un rol prioritari en les agendes polítiques i socials del nostre país.
La nova Junta, escollida per unanimitat, treballarà per aconseguir tots aquests propòsits. La nostra associació ha estat i serà consistent gràcies al consens i a la suma de les diversitats, un valor que s’ha de mantenir i preservar en la nostra trajectòria, tal com s’ha fet al llarg d’aquests 45 anys.
Des de l’activisme cultural i social, no ens cansarem mai de dir que com més mans, més ulls, més intel·ligència i més voluntats conflueixin, millors resultats obtindrem a favor de la comunitat.