EDITORIAL (ABRIL 2019): Canvi de planejament (del PGM del 1976 al PDU del 2020).

Fa 45 anys s’acordava la creació del Centre d’Estudis i, poc després, l’any 1976, s’aprovava el Pla General Metropolità de Barcelona (PGM), que abastava 27 municipis junt amb la capital de Catalunya. Més endavant el desplegament del PGM va donar peu a l’aprovació del Pla Especial de Protecció de Collserola (PEPCO). D’aquestes figures de planejament, n’hem parlat molt i també hem estat crítiques d’alguns aspectes. Ara bé, avui dia hi ha consens entorn als beneficis que han proporcionat, i també rebem amb interès la nova planificació urbanística i territorial com a eina per avançar-nos a l’esdevenir, tot preveient i endreçant el desenvolupament sostenible del territori. Mostra d’això és que l’any 1976 es va concebre la necessitat de preservar els espais agraris de la Vall Baixa i del Delta del Llobregat, i també de protegir els boscos de la Serra de Collserola, evitant-ne la urbanització.

En els darrers temps, a la comarca hem reflexionat entorn del present i del futur i les conclusions han estat contundents respecte de la necessitat de planificar i de disposar d’una visió global; en aquest sentit, avui volem compartir la nostra satisfacció en veure que, el passat 26 de març, el Consell Metropolità aprovava l’Avanç del Pla director urbanístic (PDU) de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. El PDU serà l’eina que ordenarà el territori metropolità de Barcelona en les properes dècades (36 municipis). Aquest pla, tal com s’assenyala en la memòria, dissenyarà la transició cap a una ciutat més saludable, equitativa, econòmicament competitiva, eficient i sostenible.

La documentació que s’ha elaborat d’aquest planejament contempla un document d’objectius i propòsits generals amb els continguts propis d’un avanç de planejament, entre els quals es troben el Programa de participació ciutadana i el Document inicial estratègic. A partir d’aquesta aprovació, s’obre el procés d’informació pública que es perllongarà fins al mes de desembre d’enguany.

Des de la direcció del Centre hem considerat de gran importància l’aprovació d’aquesta figura de planejament per al futur d’una bona part dels municipis de la comarca que es troben inclosos en el marc de l’Àrea Metropolitana. Així les coses, a la propera sessió de Junta del mes de maig coneixerem amb més profunditat aquest planejament i ens emplaçarem per més endavant a promoure alguna activitat pública per contribuir a difondre un planejament que condicionarà, entenem que de manera molt positiva, el futur d’una bona part del territori.

Recentment també us hem fet saber la nova redacció del Pla Especial de Protecció de Collserola.  Properament serà aprovat provisionalment també per l’AMB i definitivament pel Govern de la Generalitat. El Pla vigent data del 1987; recordem que l’any 2010 Collserola va ser declarada Parc Natural i l’adequació del planejament ha estat imprescindible.

El CECBLL es manté fidel al compromís d’aprofundir en la promoció del patrimoni i dels valors culturals, socials i naturals de la comarca des del vessant de la investigació, la reflexió, la conservació i la divulgació. Per això entenem la importància i la dimensió històrica que tenen l’aprovació d’eines de planejament com les que aquí comentem per a la configuració del present i del futur, a curt, mitjà i llarg termini. Amb aquestes eines construïm el patrimoni de les futures generacions. És evident que les darreres quatre dècades han estat intenses en l’ús d’eines de planejament com el PGM o el PEPCO i també han estat intenses en l’esdevenir del rol del Centre d’Estudis. Estem amatents al coneixement del passat i al compromís amb el present.

EDITORIAL (ABRIL 2019): Canvi de planejament (del PGM del 1976 al PDU del 2020).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l’anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Podeu obtenir més informació i configurar les vostres preferències AQUÍ. View more
Acceptar
Refusar