CONSTITUÏDA LA XARXA DE MEMÒRIA DEMOCRÀTICA DEL BAIX LLOBREGAT

El matí de dissabte 25 de gener de 2020, data que feia 81 anys  l’exèrcit de Franco ocupava la nostra comarca, es va constituir la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat que conformen diverses associacions, sindicats i institucions que treballen per la memòria democràtica de la comarca. Aquesta Xarxa té els seus precedents en el congrés El Baix Llobregat a debat, en el qual es va fer una primera trobada d’entitats i persones interessades en la memòria democràtica  el 6 de maig de 2016. El Baix Llobregat té un ric teixit social i s’ha treballat una sèrie de línies d’actuació en matèria de recuperació de la memòria democràtica centrades en la recerca, la divulgació i la commemoració. És per això que es va trobar la necessitat de sumar esforços, interelacionar accions, intercanviar experiències i enfortir el treball de tota la gent que formi part d’aquesta Xarxa, sota l’aixopluc del Consell Comarcal del Baix Llobregat i el suport del Centre d’Estudis Comarcals de Baix Llobregat.

En les presentacions institucionals de la jornada vem comptar amb l’actual directora general de memòria democràtica de la Generalitat de Catalunya, Gemma Domènech, la presidenta del Consell Comarcal, Eva Martínez, el conseller comarcal de cultura i memòria, Jordi Gil i la presidenta del CECBLL, Genoveva Català. En acabar els parlaments institucionals, M. Jesús Bono Lahoz, la que va ser directora general de memòria democràtica de la Generalitat entre els anys 2005 i 2010 i actual membre de la Junta del CECBLL, ens va oferir una reflexió molt interessant sobre el sentit democràtic de fer memòria.

Tot seguit vem poder escoltar una taula rodona d’experiències i projectes de memòria. A la taula hi van participar Jordi Amigó, historiador i arxiver de Sant Just Desvern que ens va explicar el nou refugi antiaeri de Sant Just Desvern; Àngel Merino, coordinador de la USLA (Universitat social lliure i autogestionada) de l’Ateneu santfeliuenc, va aportar un projecte realitzat fa una anys per l’entitat sobre un itinerari d’espais de memòria de Sant Feliu de Llobregat; David Rovira , tècnic del Museu de les Aigües, ens va explicar el projecte de memòria que hi ha a la Central Cornellà d’Aigües de Barcelona, així com el refugi antiaeri que hi ha a les proximitats de les instal·lacions; Carmen Romero, presidenta de l’Associació Memòria Històrica i Democràtica del Baix Llobregat, ens va explicar les finalitats i projectes de la seva entitat; Maribel Aguilera, regidora de  Cultura i Memòria Històrica i Turisme de l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat, es va referir a les bateries antiaèries de Sant Pere Màrtir i d’altres projectes de memòria que dur endavant el municipi; i Jordi Gil, conseller comarcal d’Educació, Cultura i Memorial Democràtic, va explicar en primícia la recent creació d’una Xarxa d’Espais de Memòria del Baix Llobregat.

En acabar es va donar la paraula al públic assistent. D’aquest debat ens van sorgir idees i propostes que la Xarxa podria començar a impulsar en breu, com ara crear una beca de recerca de memòria, treballar en la vessant educativa perquè els nostres infants coneguin la repressió franquista, crear un premi Edurecerca de la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat, fer rutes guiades per les escoles d’espais de memòria, treballar en la recerca de la II República, etc.

L’acte va acabar amb una píndola històrica sobre el 25 de gener a Molins de Rei, realitzada per la historiadora i membre de la Junta del CECBLL Gemma Tribó.

 

CONSTITUÏDA LA XARXA DE MEMÒRIA DEMOCRÀTICA DEL BAIX LLOBREGAT

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.