EDITORIAL (GENER 2020): Al meu país la pluja no sap ploure

Comencem aquest editorial amb una cançó que Raimon canta a capela. A la Mediterrània aquesta afirmació és un fet evident, com també ho són les múltiples manifestacions (cada dia més espectaculars) del canvis del clima provocats per l’estrès del nostre model de civilització. Vagi per endavant el nostre suport a la pagesia de la comarca com els primers afectats del temporal Glòria. S’hauran de prendre mesures a curt, mitjà i llarg termini. Avui ens volem centrar en com enfocar algunes de les mesures a mitjà i llarg termini. Les orientacions que col·lectivament hem d’impulsar s’haurien  d’arrelar en un canvi de paradigma que consideri la malla territorial existent com la base on hem d’operar, transformar i ordenar per fer-hi possible una vida humana digna.

L’any passat vam acollir al Centre l’exposició “Metròpolis de ciutats”, que l’AMB ha confeccionat per difondre els treballs del Pla Director d’Urbanisme (PDU), que afecta 22 dels 30 municipis de la comarca. Aquest Pla Director jeràrquicament depèn del Pla Territorial Metropolita de Barcelona (PTMB), aprovat l’abril de 2010, que abasta 7 comarques. Al Centre vam participar del procés participatiu que ens brindava l’AMB, i en conseqüència, a la reunió de Junta del dia 15 de gener d’enguany vam acordar presentar alternatives i suggeriments a l’avanç del PDU que es troba en informació pública, alternatives i suggeriments que és com legalment es denominen les al·legacions en la fase preliminar d’un pla urbanístic, previ a l’aprovació inicial. El document que recull aquestes alternatives i suggeriments consta d’un primer apartat que a tall d’introducció assenyala els antecedents relatius als debats que el CECBLL vam recopilar arran del congrés El Baix Llobregat a Debat:

 • De la terra: el riu, l’agricultura, el bosc, els espais naturals i la biodiversitat. Trencar l’aïllament del sòl agrícola, resseguir la connectivitat de la conca fluvial, vincular les muntanyes i els espais naturals, protegir la façana litoral i el sistema de dunes de les platges.
 • De les urbs: les ciutats, la urbanització de baixa intensitat, les infraestructures, la planificació. Entendre la comarca com un espai viu, com una estructura orgànica, i no com un compendi de peces més o menys ben encaixades. La comarca viu, respira i es comunica. L’hem de considerar en el seu conjunt.
 • Dels elements: l’energia, el canvi climàtic, l’aire, els residus. En l’agenda dels propers anys, la transició energètica, la consideració del residu com a recurs, la mitigació dels efectes del canvi climàtic i la protecció de la qualitat de l’aire són i seran eixos bàsics per a la planificació del territori, dels espais urbans i de les ciutats, així com per a l’activitat econòmica, la logística i la mobilitat.

Les alternatives i suggeriments presentades segueixen el fil de la Memòria del mateix pla i les hem agrupat en 17 apartats:

 1. El PDU necessita un govern metropolità que exerceixi en plenitud les seves competències.
 2. El PDU hauria de complir també les funcions del Pla d’Ordenació Urbanística Metropolità (POUM).
 3. Necessitat d’un Pla Especial d’Equipaments de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i d’una resolució de les zones verdes públiques en sòls privats.
 4. Necessitat d’actualitzar el concepte de Centre Direccional.
 5. EL PDU ha de fer una política decidida en matèria d’habitatge.
 6. El Pla Director de l’Aeroport Josep Tarradellas ha de ser coherent amb el PDU.
 7. EL PDU ha de preveure l’ampliació del Parc Agrari del Baix Llobregat i les mesures de planejament urbanístic recollides en el Pla Director de les Muntanyes del Baix.
 8. El PDU ha d’integrar el PDU de les Vies Blaves que la Diputació de Barcelona promou.
 9. EL PDU ha de prendre mesures sobre el risc d’inundabilitat i intrusió marina de la costa del Baix Llobregat.
 10. El PDU ha de preveure una qualificació urbanística específica de connexió biològica entre els espais naturals.
 11. El PDU ha de regular i limitar l’activitat logística.
 12. EL PDU ha de preveure plans de millora urbana en els polígons industrials existents.
 13. El PDU ha de reflectir reivindicacions pendents de la infraestructura verda.
 14. Cal que el PDU concreti els centres metropolitans.
 15. El PDU ha de repensar la mobilitat i les infraestructures de transport.
 16. La lluita contra el canvi climàtic s’ha de reflectir en mesures concretes del PDU.
 17. EL PDU ha de fomentar la ciutat compacta i aplicar mesures previstes en la Llei 3/2009, de 10 de març, de regularització i millora d’urbanitzacions amb dèficits urbanístics.

De totes les alternatives i suggeriments presentats, en volem indicar un parell. La primera és la que assenyala que quan el PDU entri en vigor ho sigui plenament, sent alhora Pla d’ordenació urbanística metropolità, deixant sense efectes el PGM, vigent des de l’any 1976. L’altra proposta és la que implica incloure a l’AMB el municipi de Vallirana, incomprensiblement exclòs de l’AMB si atenem la seva posició geogràfica i de vincle social i territorial. L’avinentesa que en el govern de l’Àrea metropolitana hi conflueixin les 4 principals forces polítiques de Catalunya ens fa tenir esperança que, en aquest mandat sí, hi haurà la capacitat de superar el PGM que ja es mereix una honrosa retirada i alhora consolidar un govern metropolità que faciliti la qualitat de vida i equitat de les persones que interactuen en aquesta conurbació, plena de potencialitats i reptes ecosistèmics.

EDITORIAL (GENER 2020): Al meu país la pluja no sap ploure

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l’anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Podeu obtenir més informació i configurar les vostres preferències AQUÍ. View more
Acceptar
Refusar