EDITORIAL CECBLL (Juliol 2020)

CONTINUA LA PANDÈMIA

Hem començat aquest juliol amb l’esperança que amainin els efectes de la pandèmia i a poc a poc recuperar la vida quotidiana. No ens n’acabem de sortir, tenim brots seriosos al Segrià, a l’Hospitalet, a Barcelona i a bona part de l’àrea metropolitana. Volem seguir aprofundint en el coneixement d’aquestes crisis des dels vessants del coneixement científic i l’anàlisi històrica i sociològica. Per això aquest juliol en el butlletí comptem amb la col·laboració de Biel Jover Avellà, doctor en historia econòmica i professor de la Universitat de Girona. Ens escriu l’article, que també serà publicat en el número 47 de la revista Mestall de l’Associació d’Història Rural, sobre “Pandèmies, fronteres agroecològiques i colonització”. Conclou l’autor dient-nos que “les experiències i crisis socioecològiques del passat poden ajudar a il·luminar la comprensió dels desafiaments contemporanis. Però, per tal que això passi, cal, d’una banda, la implementació de metodologies transdisciplinàries i una col·laboració franca entre les ciències naturals i les socials; i de l’altra, els errors passats haurien d’ajudar els representants de la ciutadania i els governs de les nacions a admetre que cal fixar alguns llindars que no convé traspassar, si es vol garantir la vida en el planeta (hàbitats i espècies), inclosa la vida de l’espècie humana.”

Entorn de l’imprescindible treball interdisciplinari entre ciències naturals i socials, ens obrim a rebre quantes aportacions vulgueu fer-nos arribar. Les dimensions de la pandèmia i els seus efectes són, han de ser i seran estudiades des de múltiples punts de vista i disciplines, i per això acollirem treballs i reflexions que aportin coneixement i ajudin a la comprensió d’un fenomen mai viscut per les seves dimensions globals. La globalitat del fenomen de manera paradoxal provoca que el risc iguala tothom i alhora mostra la desigualtat, provocant altres desigualtats i posant a prova les democràcies. Aquestes reflexions les trobem àmpliament analitzades en el llibre de Daniel Innerarity Pandemocracia. Una filosofía ante la crisis del coronavirus. Amb impotència assistim a una malaltia global i els seus efectes socials i econòmics, a la qual hem de respondre amb eines locals. En els primers moments d’eclosió de la pandèmia hi havia qui anunciava un demà lluminós i van passant els dies, les setmanes i els mesos i el virus roman entre nosaltres i les contradiccions d’uns sistemes socials desiguals emergeixen amb força. Ens hem d’enfortir en els valors de la democràcia i en la manera d’aprofundir-hi en l’actualitat. Un bri d’esperança ens arriba mentre escrivim aquest editorial quan ens assabentem de l’històric acord de la Unió Europea, que es disposa a assumir l’endeutament compartit, cosa que farà possible transferir recursos als estats per fer front als efectes d’aquesta devastadora pandèmia.

Ja us hem fet avinent en altres edicions del butlletí que, malgrat la complexa situació que vivim, el nostre ànim es manté intacte. Considerem que ara més que mai és necessària una associació com la nostra, però hem de tenir les habilitats per transitar de manera solidària per aquesta realitat adversa. A l’Assemblea vam poder valorar el gran nombre d’activitats celebrades durant l’any 2019. Vàrem presentar les propostes ja desenvolupades en aquest 2020 i els projectes que tenim pendents d’execució, tal com us explica la presidenta en l’enllaç per a Youtube des d’aquesta mateixa publicació. Vàrem aprovar el pressupost un 30% menor que el que havíem elaborat per presentar a la sessió ajornada del març. Ens sentim agraïdes i confiades amb la força que ens traslladeu totes les persones associades i treballarem de ferm per superar aquesta crisi de dimensions difícils de copsar. Heu de saber que preparem totes les activitats del darrer trimestre de l’any perquè es puguin celebrar de manera presencial o telemàtica. Per a aquest any 2020 volíem cercar algun sponsor que ens ajudés a un gran projecte de digitalització del Centre, però de moment no ha estat possible i ens hem adaptat a l’ús d’internet i al treball des de les xarxes, encara que disposem d’eines i programaris molt migrats.

Des d’aquest butlletí ens congratulem i ens fem ressò de l’elecció de CineBaix com a membre d’honor de l’Acadèmia de Cinema Català. L’Acadèmia lloa, en el comunicat on es feien públics els nomenaments, la tasca de Maria Coscoll i Xavier Bachs al capdavant d’aquest projecte d’associacionisme local. La institució de cinema català aplaudeix CineBaix destacant-ne la tasca en l’exhibició de cinema, que no solament aposta pel cinema comercial, sinó que “incorpora diferents iniciatives com les Mostres i exhibeix cinema d’autor, documental i té projectes d’educació”.

Afirmem que la cultura és segura. La cultura ha respost de manera exemplar. Com ens deia Isaías Fanlo en un article publicat a Núvol, “de l’única cosa que et pots contagiar en un esdeveniment escènic és de cultura i de pensament crític”. La sotragada de la pandèmia deixa un panorama preocupant i molt trist en tot el sector cultural, i de manera específica pel que fa a les indústries culturals. Com a entitat cultural, insistim a dir que no defallirem, som cultura, som pensament crític.

Ara a l’agost farem una pausa que ens ajudi a esvair inquietuds i que ens aporti forces per a la represa. Us desitgem unes bones vacances en moments estranys. En la mesura del possible, contribuirem de manera personal i col·lectiva a la “nova” normalitat. Les vacances poden ajudar el sector turístic. També convidem a aprofitar el temps de quietud, i amb una actitud prudent davant la pandèmia, continuarem fent costat a una cultura crítica, responsable i solidària.

 

EDITORIAL CECBLL (Juliol 2020)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.