BIOGRAFIES DE PERSONES REPRESALIADES D’ESPARREGUERA I OLESA

Ja fa anys que, en el marc del projecte Memorial Democràtic del Baix Llobregat, s’estan confeccionant una sèrie de biografies o històries de vida amb l’objectiu  de recuperar, aprofundir i, sobretot, difondre la lluita d’aquelles persones que varen patir la repressió franquista durant la Guerra Civil i la postguerra al Baix Llobregat nord, especialment  a Olesa de Montserrat i a Esparreguera. La  zona és un territori que va patir molt els efectes de la repressió que es produí durant i després la Guerra Civil, especialment a Olesa de Montserrat.

Aquesta magnífica tasca l’estan realitzant Joana Llordella d’Esparreguera i Blanca Mampel d’Olesa de Montserrat, sota la supervisió dels historiadors José Fernández i Elionor Sellés seguint la metodologia de les fonts orals. En primer lloc, van dissenyar el perfil de les persones que volien entrevistar i es centren, bàsicament, en testimonis que van patir la repressió als anys quaranta i cinquanta.

Els entrevistats han estat persones que les dues investigadores coneixen a través de familiars i coneguts de les seves poblacions. Sovint es tracta de persones amb un perfil polític poc destacat als arxius. Però també han entrevistat  fills o néts de persones que varen estar en els respectius governs municipals de la República.

Actualment l’espai web ja conté més d’una trentena d’històries de vida que podeu consultar en aquest enllaç. 

Acabem amb unes paraules de les investigadores que donen tot el sentit a aquesta recerca:

“Molta gent ha descobert que el seu passat, que la seva història familiar no era el que els havien explicat. Amb aquesta recerca esperem que els hàgim retornat l’orgull de ser descendents d’aquells o aquelles que varen lluitar per aconseguir un món més just i democràtic.”

Gràcies Blanca i Joana!

BIOGRAFIES DE PERSONES REPRESALIADES D’ESPARREGUERA I OLESA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

CICLE DE CONFERÈNCIES I MOSAICS D’EXPERIÈNCIES