EDITORIAL CECBLL (Desembre 2020)

2020: BON VENT I BARCA NOVA!

Ens hem acollit a aquesta dita popular per acomiadar un any en què totes les persones arreu del món hem viscut l’impacte de la pandèmia produïda pel coronavirus. A Catalunya, Espanya i Europa, el mes de març començaven uns temps difícils per a la salut, per a la vida, per a l’economia, per a la cultura i per a la sociabilitat. Quan escrivim aquestes ratlles constatem que en el 2020 hem passat per alt festes i celebracions de tota mena i ara hom es resisteix a la possible pèrdua de les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis.

En el calendari del món occidental de procedència judeocristiana hem anat sumant, a les celebracions pel canvi de les estacions i els solsticis, rituals de caràcter religiós, festiu, social i familiar que una descarnada societat de consum ha engrandit i magnificat. Les habilitats del món de la publicitat i del màrqueting fa que ens resulti imprescindible allò de “vuelve a casa por Navidad”. Les xarxes socials i els mitjans de comunicació malden per fer-nos sentir que allò de “per Nadal cada ovella al seu corral” ja no es correspon als nostres temps i que el tió no només ha de cagar avellanes i torró, sinó que millor que faci conxorxa amb Santa Claus i buidi els grans magatzems.

Personalitzem l’any 2020 com a culpable del trasbals viscut i l’acomiadem tot dient-li: 2020, bon vent i barca nova, no ens sap greu que te’n vagis. L’any se’n va i amb ell potser les malures. Mentrestant, desconsoladament lamentem totes les absències i, entre elles, la de la jove Marta Mayordomo (42 anys), tinenta d’alcalde de Desenvolupament Econòmic de l’Ajuntament del Prat de Llobregat i la del vell Jordi Nadal (91 anys), historiador expert en la revolució industrial.

Així les coses, abordem amb desconcert un acabament d’any 2020 en el qual la veritable tragèdia és el nombre de persones mortes, de les malaltes i de la facilitat de propagació del virus. Tragèdia que ha topat amb un sistema sanitari debilitat arran de la crisi de 2008 i de les moltes retallades que ha sofert la sanitat pública, a l’ensems d’una endèmica baixa inversió en matèria de recerca científica.

Amb tot, el Centre d’Estudis som una entitat que s’enfila cap als 47 anys de la seva fundació i ens hem proposat resistir, innovar i continuar sent útils a la societat a la qual ens devem. En la presentació de la Memòria d’aquest any 2020 hem informat que:

«Ens hem mantingut fermes en la majoria dels propòsits, hem procurat executar el Pla d’Activitats tot i que amb renúncies rellevants com ara l’edició del Premis de Reconeixement Cultural, que s’havia de celebrar al teatre l’Artesà del Prat del Llobregat, o la 8aTrobada d’entitats d’estudi. El dijous 12 de març queia com una llosa l’anunci de la declaració d’Estat d’alarma, cosa que va suposar que el Centre Cívic Mas Lluí, allà on tenim ubicada la nostra seu, romangués tancat fins el 8 de juny.

»En el primer trimestre de l’any aconseguíem posar en funcionament i consolidar la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat, colze a colze amb el Consell Comarcal i un amplíssim ventall de persones, associacions i institucions. A partir del segon trimestre, la capacitat adaptativa avançava amb passes fermes i segures i començàrem a fer les reunions des d’aplicacions com el meet.jitsi i adaptàrem les activitats a d’altres formats. Una de les moltes experiències reeixides fou la primera Escola d’Estiu del Baix Llobregat, emesa pel canal Youtube, que fou el nostre bateig en matèria d’activitats online. En aquest sentit emprenguérem un altre projecte que consistia a obrir la nostra “botiga de llibres online”, així com subscriure’ns al canal ZOOM per millorar la qualitat de les reunions i de les activitats.

»L’ajornament “sine die” d’activitats presencials tingué una excepció que fou l’Assemblea anual d’associades, el dia 2 de juliol. Proveïdes de la corresponent mascareta i marcant les distàncies, celebràvem una sessió atípica que com a cloenda tingué una brillant conferència del Dr. Bóveda, qui ens feu un paral·lelisme entre “l’epidèmia de la grip del 1918 i la pandèmia del coronavirus”.

»L’execució del Pla d’activitats ha continuïtat de manera implacable. Les 10es Jornades de Patrimoni celebrades virtualment a Castelldefels, la sessió de formació per començar l’11è projecte de recerca col·lectiva sobre exili i deportació, dirigida per Maribel Ollé, o la sessió de crida per l’impuls del 12è projecte de recerca col·lectiva sobre l’economia social i el cooperativisme, dirigida per José L. Martínez, han estat activitats que, amb un nou format, han sumat participants i han fet present el Centre a la vida cultural.

»Aquesta tardor fèiem balanç del primer any de gestió de les visites els caps de setmana al Museu de la Colònia Sedó (activitat en conveni amb el mNactec) i, malgrat la covid, el balanç de visitants ha estat altament positiu. Com també ho ha estat l’inici de la tramitació municipal de la declaració del conjunt patrimonial com a BCIL.

»Hem produït una nova modalitat de Jornada. Aquest és el cas de la 6a Jornada de Paisatges Contemporanis que amb format de reportatge versa sobre canvi climàtic, transició energètica i economia circular. El 2020 també ha estat ric en productes editorials: Descobrir el Canal de la Infanta, set itineraris per la seva Xarxa; Materials 23; La geologia i la mineria al Baix Llobregat, un patrimoni identitari a través de la història, itineraris del patrimoni geològic i miner del Baix Llobregat; Paisatges contemporanis del Baix Llobregat, Innovació i Creativitat per un territori en transició; Memorial/recerca 2019. Presentació biografies; Lideratges femenins del Baix Llobregat, 1a part; i a principis d’any vam presentar el llibre Trencadís Violeta. El llegat de les dones de Sant Joan Despí, un llibre on hem volgut fer visible i posar de relleu el paper de les santjoanenques en la construcció i transformació de la ciutat.

»Hem mantingut una intensa col·laboració amb associacions, entitats i institucions. També amb els mitjans de comunicació, en plena pandèmia la publicació comarcal elbaix.cat va recollir el pensament de moltes persones vinculades al Centre d’Estudis. En aquest any solitari i isolat, el Butlletí mensual ha continuat sent una eina que ha mantingut el vincle entre les persones associades, que ha reflectit en articles d’opinió, en els editorials i en el conjunt de la publicació com tots plegats hem anat copsant la pandèmia i els seus efectes. A l’abril, el Butlletí s’obria com a aparador virtual als noms propis d’homes i de dones de la comarca que, per mitjà de la literatura, creen i difonen pensament i emoció.

»Ens sentim orgulloses de la feina feta, un exercici que ha estat possible gràcies al voluntariat (tots i totes) i que ha permès donar continuïtat a l’activitat laboral del Centre, un cop superada l’etapa en què haguérem d’acollir-nos a l’expedient de regulació temporal de l’ocupació.»

Per tot això, socis i sòcies, amigues i amics del Centre d’Estudis del Baix Llobregat. us desitgem un bon any 2021, i ens reafirmem en el nostre compromís de treball per la vida digna de les persones i per una comarca cohesionada, culta i pròspera, respectuosa amb el medi ambient i capaç d’assolir els reptes dels nostres dies.

EDITORIAL CECBLL (Desembre 2020)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.