Mor l’historiador Jordi Nadal

El considerat pare de la història industrial, Jordi Nadal i Oller, va morir el passat 8 de desembre de 2020 a l’edat de 91 anys.  Va ser un dels deixebles més destacats de Jaume Vicens i Vives. Les seves investigacions sobre població i indústria han marcat la historiografia espanyola.

El 1997 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. El Col·legi d’Economistes de Catalunya el va distingir l’any 2000 com a col·legiat d’honor i el 2009 va rebre el premi de l’AEHE a la Trajectòria Acadèmica. La UPF el va nomenar doctor honoris causa el 2010 i la Universitat de Girona el 2013.

Algunes de les seves obres més destacades són La population catalane de 1553 à 1717. L’immigration française et les autres facteurs de son développement  (1960), amb Emili Giralt i Raventós;   La población española (siglos XVI a XX)  (1966);   El fracaso de la Revolución Industrial en España, 1814-1913  (1975);   Historia económica de España  (director) (1987); Història econòmica de la Catalunya contemporània  (1988), o Atlas de la industrialización de España  (2003). El seu darrer llibre, publicat aquest any, es titula La Hipano-Suiza. Esplendor y ruina de una emprea legendaria (Pasado & Presente). Al llarg de més de dues dècades, Jordi Nadal va dedicar la seva recerca a intentar explicar el petit miracle que va suposar aquesta empresa.

El nebot de l’historiador, Joaquim Nadal, ha lamentat la seva pèrdua a través de Twitter “Sense les seves aportacions no es podria entendre ni la història de la població (Catalunya i Espanya) ni la revolució industrial”

L’any 1992, Jordi Nadal va prologar l’obra de la nostra sòcia Gràcia Dorel Les colònies industrials a Catalunya. El cas de la colònia Sedó.

———

Fotografia extreta de la web de la UPF: https://www.upf.edu/web/e-noticies/archivo/-/asset_publisher/wEpPxsVRD6Vt/content/id/2553739/maximized#.X-GuENhKiUl   

 

 

Mor l’historiador Jordi Nadal

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

FES AQUÍ LA TEVA INSRIPCIÓ