EDITORIAL CECBLL (Gener 2021)

A LA BONA GENT

“A la bona gent, se la coneix perquè resulta millor quan se la coneix”.

Comencem l’editorial d’aquest gener del 2021 amb aquesta frase de Bertolt Brecht, dramaturg i poeta alemany del segle xx. Ens ha semblat oportú posar èmfasi en la bondat de la majoria de les persones. Tot i que a l’altre costat de la frase hi ha gent que no és bona, perquè no resulta millor quan se la coneix, no volem fer cap embarbussament, ens interessa continuar reflexionant entorn de l’existència d’associacions i col·lectius com el nostre Centre, on les persones tenen un paper decisiu, posant-hi voluntat per crear cultura, per cercar compromís social, per reforçar les identitats i la pluralitat en un sentit de suma i d’enriquiment humà.

Aquest Butlletí del Centre d’Estudis, mes rere mes, recull l’activitat realitzada, comunica els nous projectes i acull el saber de persones de l’entorn, sòcies i no sòcies, que amb el seus articles ens fan sabedores de coneixement i de reflexió crítica sobre matèries d’interès social, cultural, artístic, educatiu, ecològic, econòmic o de qualsevol altra branca del coneixement i la creativitat. En el Butlletí també ens agrada acollir notícies i opinions d’altres mitjans, que aporten informació i opinió de la comarca i els seus municipis, com l’article del baixllobregatí Sergi Picazo a El Crític “Trencar tòpics sobre el Baix Llobregat”.

Manta vegades hem parlat de com vivim, convivim i sentim aquesta pandèmia. Ja fa 10 mesos que hem canviat d’hàbits. Comencem a normalitzar els costums de més aïllament social i hem integrat les sobredosis informatives de dades i més dades estadístiques, sabedores que darrere de cada xifra hi ha una colla de molt “bona gent” patint i treballant.

Podem afirmar que hem après a conviure amb la pandèmia i que, encetat l’any 2021, tenim la intuïció que encara ens acompanyarà molt de temps.  Necessitem amarar-nos d’esperança per sortir d’aquesta crisi obrint nous horitzons. Els poders públics s’han de continuar esmerçant per contenir i superar el coronavirus i els seus efectes socials i econòmics. Però no només han de fer això, cal que siguin valents i que arrisquin. Són moltes les possibilitats, la creativitat humana amb harmonia amb la natura ha de portar-nos a un futur millor. Entre el 2011 i el 2015, el moviment 15-M va pregonar arreu “un altre món és possible” en un sentit de millora i de superació de desequilibris i desigualtats. No s’ha sabut fer aquest “altre món possible” i ara les alarmes sonen cada cop més fort, el clam de la covid19 i les seves conseqüències no cessa.

Fa anys que veus autoritzades assenyalen límits respecte de la biodiversitat i l’ús i abús de l’aire, l’aigua i les matèries. Sembla que des de la Unió Europea s’indica un camí de Recuperació, Transformació i Resiliència ancorat en la digitalització i la transició ecològica. Cal que el conjunt de la bona gent (veurem si resulta millor quan se la coneix) que treballa des d’altíssimes responsabilitats socials, econòmiques i polítiques, cadascú al seu nivell, ens arrenglerem i emprenguem un camí il·lusionador.

En el Butlletí d’aquest mes trobareu una interessant reflexió del professor Carles Martínez que, després de tota una carrera professional dedicada a la docència, reflexiona respecte la formació al llarg de la vida com eina d’aprofundiment cultural i de dotació de competències per un món del treball canviant que demanda nous perfils i que ja ofereix nous jaciments d’ocupació en el camp de les cura i la protecció de la vida. Una intensa descripció sobre la formació professional i la formació al llarg de la vida que s’endinsa en la comarca, a Catalunya i a Espanya, en el marc d’aquesta Europa bressol de grans avenços socials i polítics i també de grans convulsions.

També hi trobareu un article de recerca que han fet la Joana Llordella i la Blanca Mampel. Quan fas recerca, de tant en tant tens la sort de topar amb algun document inèdit, aliè o no a la teva recerca. És el cas d’aquestes dues sòcies nostres que, remenant pels arxius, van topar amb aquest petit tresor que ens mostra el seu article.

EDITORIAL CECBLL (Gener 2021)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.