JORNADES DE MEMÒRIA HISTÒRICA I DEMOCRÀTICA

Les Jornades de Memòria històrica i democràtica que es van fer els  2, 3, 4 i 5 de febrer, van ser tot un èxit d’inscripcions i de participació. Aquestes jornades van tractar en quatre sessions el tema de la violència política i sexual a l’Europa del segle XX. Totes les ponències, a més d’ interessants i amb una qualitat immillorable, van tenir una elevadíssima participació de gent.

Aquestes jornades van estar organitzades conjuntament per la Universitat social, lliure, autogestionada (USLA-Ateneu Santfeliuenc), el Centre d’Estudis del Baix Llobregat i l’Associació per a la Memòria Històrica i Democràtica del Baix Llobregat.

El dimarts 2 de febrer, en David Ferrer Revull ens va parlar de la massacre d’Oradour-sur-Glane on, el 10 de juny de 1944, tropes alemanyes van matar 642 civils de la població, fent especial incidència en la santfeliuenca Marina Domènech Almirall que morí en la massacre.

El dimecres 3 de febrer el professor Julián Casanova, catedràtic d’Història Contemporània a la Universitat de Saragossa, ens va oferir una magnífica conferència sobre ‘La violència sexual en els diferents conflictes del segle XX’, una violència contra les dones estesa al llarg del segle XX més enllà de les fronteres ideològiques; també  va trencar amb la imatge d’una Europa pacífica fins a la I Guerra Mundial, al destacar les polítiques d’extermini aplicades per països com Bèlgica o Alemanya a les seves colònies d’Àfrica.

El dijous 4 de febrer Tina Merino i Rosario Calero, de l’Associació per a la Memòria Històrica i Democràtica del Baix Llobregat, van presentar la darrera edició de la seva revista Memòria Antifranquista, aquesta vegada centrada en la repressió franquista a Madrid.

I per acabar, el divendres 5 de febrer, vem comptar amb la participació de la psicòloga clínica Anna Miñarro, que amb la  conferència ‘El fil infinit: dones i genocidi’ va posar damunt la taula el significat de la violència, el silenci i el maltractament i abusos comesos contra les dones i les seves conseqüències.

 

 

JORNADES DE MEMÒRIA HISTÒRICA I DEMOCRÀTICA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.