EDITORIAL CECBLL (Febrer 2021)

28 DIES DE FEBRER

Febrer és el segon mes de l’any en el calendari Gregorià i arrela el seu nom del llatí februarius. És el mes més curt de l’any amb 28 dies, només cada quatre anys ens n’obsequia amb un de propina. En l’actualitat, febrer té celebracions significatives com el segon dimarts: dia de la Internet Segura; el dia 2: la Candelera; l’1: dia Internacional de les Dones i les nenes en la Ciència, i el 14: Sant Valentí, el dia dels enamorats.

A Catalunya els 28 dies de febrer han estat intensos des de tots els punts de vista. Pel que fa als afers planetaris, continuem guarint-nos de la pandèmia, intentem encarar una crisi econòmica i social de gran magnitud i assumim que cal aplicar l’agenda per a la transició ecològica per entomar els grans reptes planetaris de l’energia i la biodiversitat. Pel que fa als afers de la governança: les eleccions al Parlament de Catalunya ens dotaran d’un Parlament i d’un Govern (la institució de la Generalitat), que haurà de donar resposta a les aspiracions del conjunt de les persones que viuen i treballen (o estan sense feina) a la Catalunya del segle xxi. La democràcia és un sistema fràgil i la defensa dels valors que la constitueixen és una feina constant; cal fer possibles els desitjos de llibertat, d’igualtat i de fraternitat que han impregnat els sentiments i aspiracions de la ciutadania. Allò que la democràcia no acull s’expressa com un clam des d’altres formes. Els resultats de les eleccions del 14 de febrer ens evoquen aquests versos de Salvador Espriu:

“Fes que siguin segurs els ponts del diàleg

i mira de comprendre i estimar

les raons i les parles diverses dels teus fills.”

Sovint en aquest editorial hem manllevat versos d’homes i de dones, i ho fem perquè la poesia ens ajuda a trobar les paraules que sintetitzen el pensament i ens ajuda a endreçar-lo. Volem la poesia present a les nostres vides i volem vida per als poetes. I ens sentim dolgudes per la notícia que ens arribava el dia 16 de febrer sobre la mort del veí de la comarca, de Sant Just Desvern, Joan Margarit (Premi Cervantes de Poesia i Premi de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat), l’home que va compaginar la professió d’arquitecte amb la de poeta. La seva poesia va arribar a un públic molt ampli. Margarit ha estat un dels poetes de referència de la literatura catalana contemporània.

Si per a Catalunya el curt mes de febrer ha estat intens, per al Centre d’Estudis també. Ja en la primera setmana celebràvem les Jornades de Memòria històrica i democràtica, els dies 2, 3, 4 i 5 de febrer, tot un èxit d’inscripcions i de participació. En les sessions aprofundírem sobre la violència política i sexual a l’Europa del segle xx. Les ponències van ser molt interessants i d’una gran qualitat, a l’ensems que seguides per un bon nombre de persones. Les Jornades foren possibles gràcies a la cooperació, en el marc de la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat, de la Universitat social, lliure, autogestionada (USLA-Ateneu Santfeliuenc), del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat i de l’Associació per a la Memòria Històrica i Democràtica del Baix Llobregat.

Com prou bé coneixeu des de fa més d’un any, som responsables de les visites del Museu de la Colònia Sedó, una de les moltes peces d’atracció turística i cultural de la comarca. Així, atès que ens ocupem de diversos itineraris i rutes pel patrimoni i el territori, ens sentim orgulloses pel fet que el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat hem estat acreditats pel Consorci de Turisme del Baix Llobregat com a Punt d’informació turística del Baix Llobregat (PIT). Durant l’any 2020 hem participat en el programa formatiu d’atenció al visitant i de coneixements sobre l’oferta turística comarcal que t’avala per ser PIT. Actualment som 70 empreses i entitats de la comarca acreditades, i la nostra funció és aportar a qualsevol persona informació turística de la comarca. Es tracta d’establiments (públics o privats) que tenen contacte directe amb el turista, que si bé no poden donar un servei tan complet com les oficines de turisme, sí que exerceixen una funció informadora en cobrir horaris i territoris molt diversos.

Dins d’aquests 28 dies de febrer, ens hem apressat a difondre la “botiga on line”, des d’on distribuïm les nostres publicacions, quasi totes fetes des d’Edicions del Llobregat, el nostre segell editorial. L’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació ha irromput en l’activitat del Centre d’Estudis i del conjunt de la societat. Aquesta nova realitat ha accelerat el fet que la nostra entitat hagi adoptat un sistema propi de venda i distribució de les publicacions, tant per a les persones associades com per al públic en general.

Breu i dens el febrer, ens ha continuat mostrant amb insistència els efectes de la pandèmia sobre les manifestacions culturals i populars. Tots els municipis han fet celebracions de Carnestoltes on line, els carrers i les places no s’han vist plens de festa, de vida, d’alegria i de convivència i la 170 Fira de la Candelera de Molins de Rei (la més antiga de la comarca i una de les més antigues de Catalunya) s’ha celebrat de manera virtual. Ens costa assumir les renúncies de la festa i de l’ocupació del carrer. Sentim minvada la nostra la sociabilitat, estem privades del contacte i de la convivència ludicofestiva. La cultura mediterrània de carrer i a l’ aire lliure va rebent fortes sotragades celebració rere celebració… D’aquí uns quants anys potser copsarem millor la magnitud històrica d’aquesta terrible malura i quins han estat els seus efectes sobre els comportaments i les vivències.

EDITORIAL CECBLL (Febrer 2021)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.