EDITORIAL CECBLL (Març 2021)

ELS VERBS D’ACCIONS ESSENCIALS

Titulàvem l’editorial del mes de març de 2020 amb el verb “CUIDAR”, les accions de curar, guarir, prevenir, netejar, alimentar… són bàsiques per a la continuïtat de la vida i la salut. Començàvem el text de l’any passat dient: «Mai no hauríem imaginat fer un editorial com aquest. Abans d’entrar en altres consideracions, us desitgem una bona salut personal, de tota la família i amistats. Coronavirus és “el nom de la cosa” que ens manté confinades i allunyades dels hàbits quotidians, de les relacions laborals, de les amistats, potser dels amors…»

Durant aquests darrers dotze mesos hem conjugat manta vegades alguns dels verbs que hem destacat, fins al punt que el 8 de març el clam ha estat “som dones, som essencials”; en aquesta diada reivindicativa, s’ha volgut assenyalar la feina visible i la invisible que al llarg de la història hem fet les dones. La divisió social en el món del treball ha fet que alguns dels oficis d’atendre, curar i guarir els fem les dones (mestres, treballadores familiars, infermeres, metgesses, netejadores, cuineres…); les dones hem atès i atenem (per ofici o per rol) les persones dependents, la mainada…, i quan aquestes activitats esdevenen “oficis”, són uns oficis mal retribuïts. La pandèmia ha posat la vida al centre. No sabem si haurem après prou la lliçó. Amb tot, les dones som persistents i rescatem de l’oblit les pioneres que també han intervingut en tots els altres àmbits de la vida social, cultural i científica. L’actual debat sobre la recerca, la producció i la distribució de les vacunes ens indica la gran importància que té el coneixement en la vida de la humanitat i per això també trobareu en aquest butlletí articles que ens aporten saber i punts de vista respecte de les necessitats i aspiracions de les dones en matèries com la ciència i la tècnica.

Aquest mes de març, el butlletí conté 4 articles de 5 dones sàvies i actives que difonen el seu coneixement i reflexió, preocupacions i ocupacions de les dones i del feminisme com “Dona i Tecnologia”, “Les fabricantes”, “50 anys de Drac Màgic. Cooperativa promotora de mitjans audiovisuals” i “La veu de les corines”. Aquest darrer article no ens dona pistes de què tracta pel títol, i en endinsar-nos-hi llegim com en l’any 16 aC Ovidi recrimina a la seva amant Corina la decisió d’avortar; què pensava o sentia Corina no ho sabem… Us recomano la lectura dels articles de les nostres col·laboradores: Anna Hernàndez, Assumpta Muset, Mònica Borrell, Marta Selva i Anna Solà. Els agraïm la col·laboració i la generositat que ens ha facilitat una celebració del 8 de març carregada de coneixement.

Des de la Junta ens ocupem d’atendre mesures encaminades a prevenir la propagació del virus. De moment, fem tota l’activitat des de la plataforma Zoom, com ho podeu veure en aquest butlletí. Aquest mes de març hem presentat el número 23 del nostre anuari Materials dedicat quasi de manera monogràfica a la “Memòria Democràtica”. També hem presentat la publicació PAISATGES CONTEMPORANIS DEL BAIX LLOBREGAT. Innovació i creativitat per a un territori en transició. El dia 22 de març iniciàvem una tanda de conferències vinculades a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana; en aquesta ocasió la conferència també era una activitat del CECBLL vinculada a la celebració del 8 de març, en la qual la doctora Elena Carrillo ens il·lustrà sobre les Desigualtats de gènere en el dret a l’alimentació.

Estem atentes i seguim les disposicions del PROCICAT i, en la mesura que sigui possible, anirem programant alguna activitat presencial a l’aire lliure. De moment  l’Assemblea de persones associades serà el proper 8 d’abril i encara per connexió via Zoom. Si som sinceres, fa un any no consideràvem que el virus fos tan durador, ni que tingués un impacte tan gran sobre les nostres vides…, tot i que recordeu que a l’Assemblea retardada fins al juliol el Dr. Bòveda ens assenyalava paral·lelismes entre l’epidèmia de grip de 1918 i la pandèmia covid19. Potser la supèrbia del món desenvolupat ens ha fet creure que som infalibles i, en canvi, la pandèmia ha fet més visibles que mai les desigualtats i les injustícies.

EDITORIAL CECBLL (Març 2021)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l’anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Podeu obtenir més informació i configurar les vostres preferències AQUÍ. View more
Acceptar
Refusar