EDITORIAL CECBLL (Abril 2021)

ABRIL, ASSEMBLEA ON LINE

El dia 21 d’abril rebíem un email de Jordi-Xavier Romero que ens deia: “Aquesta tarda he anat a visitar Fra Josep Maria Canals Lamiel, monjo de la Cartoixa de Montalegre de Tiana, i un dels tres socis fundadors que quedem amb vida (recordem que el tercer és Albert Massegur). Fra Josep Maria Canals va fer 91 anys el proppassat mes de març i està fresc com una rosa, tant físicament com mental. S’ha alegrat molt en explicar-li les activitats que duu a terme el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, i hem recordat les anècdotes dels primers temps de funcionament.” Ens ha agradat rebre aquesta comunicació després d’un any com el 2020 que hem viscut carregades de neguits i d’incerteses i que ens vincula amb el passat, el present i ens encoratja per al futur.

El passat 8 d’abril vam celebrar la primera Assemblea de la història del Centre a través d’internet i l’aplicatiu ZOOM, seguint la normativa vigent (Reial Decret Llei 34/2020), que preveu la possibilitat de fer reunions virtuals amb total validesa (inclosa la presa d’acords) fins al 31 de desembre de 2021. La sessió començava amb la benvinguda de la presidenta tot llegint el poema “Coneixement”, de Joan Margarit, poeta de Sant Just Desvern que ens va deixar aquest passat febrer.

Cavar entre les pedres, els terrossos
i les arrels que mai no arrencaràs.
Però aquest és el preu del que és profund.
Cavar és religiós.
És una forma de bondat.
Cavar de nit. Després agenollar-se
i aixecar els ulls a les estrelles
sabent que cal buscar-ho tot a terra:
com construir una casa, com escriure un poema.
I fins i tot des d’on tornar a estimar
en aquest temporal de la memòria.

En el decurs de la sessió es donà compte de la memòria d’activitats de 2020, destacant que, tot i que ha estat un any totalment atípic, el Centre ha aconseguit desenvolupar els seus compromisos. Recordem que ha estat un any afectat per l’aturada entre els mesos de març i setembre i que l’activitat s’ha dut a terme amb un gran esforç, sobretot al darrer trimestre, per acomplir els objectius, i amb una forta activitat per part del voluntariat. Hem fet un gir vers la realització d’activitats per canals telemàtics, i aquest canvi perdurarà més enllà de la pandèmia, encara que potser prendrà formes diferents.

Pel que fa als comptes de l’any 2020, es presentà un resultat positiu de l’exercici, que ens ha permès recuperar el fons social. Això ha estat possible perquè hem executat tots els projectes i les administracions han complert amb les línies de suport a les entitats culturals; en el període en què hem hagut de tancar l’activitat, ens vàrem acollir als ERTO’s. Tot i així, la liquiditat continua sent un flagell atesos els diferents períodes en què ingressem recursos i executem despeses.

A l’Assemblea de cada any s’aprova el pla d’acció i el pressupost corresponent, i aquest 8 d’abril vam aprovar el Pla d’activitats per al 2021 i el Pressupost 2021. L’any 2014, amb motiu del 40è aniversari, s’acordaren les quotes que han estat vigents fins l’any 2020, i en la sessió d’aquest mes d’abril s’acordà que la quota mínima per a les persones físiques sigui de 50 € i la de les persones jurídiques sigui de 65 €; són imports anuals que es giraran en 2 rebuts. Quotes 2021

Aquest intens mes d’abril ens ha facilitat, a la ciutadania, celebrar una Diada de Sant Jordi una mica normalitzada. Nosaltres hem pogut facilitar l’oferta de les nostres publicacions, que distribuïm amb facilitat gràcies a la nostra botiga virtual. Hem presentat publicacions com l’Itinerari pel Canal de la Infanta i desenvolupat activitats com les relacionades amb la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana; també hem iniciat la col·laboració amb CMES i els centres d’Estudis de Ribera d’Ebre i el Berguedà, abordant un dels grans temes estratègics del moment històric actual com és la transició energètica i el desenvolupament del territori.

A redós de la celebració de la Diada de Sant Jordi, hem vinculat la iniciativa per al coneixement de la literatura i la poesia i així un estol de sòcies ens obsequien amb un petit recital rememorant aquell 14 d’abril del 1931 quan es va proclamar la II República de l’Estat espanyol. Vinclem coneixement, poesia i memòria democràtica, un abril carregat d’esperança de feina i de bona voluntat.