MEMÒRIA OBRERA DE LA SEAT. FONS SILVESTRE GILABERTE

L’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat va organitzar la tarda del 17 de març l’acte Memòria obrera de SEAT: presentació del fons Silvestre Gilaberte i lliurament de les digitalitzacions a la secretària i als secretaris generals d’USOC, CCOO i UGT, on hi van assitir un centenar de persones.

L’acte va començar amb la benvinguda de la directora de l’Arxiu Comarcal M.Luz Retuerta que va presentar a les tres autoritats que obriren l’acte: Jordi Carbonell, conseller de Medi Ambient, Cultura i Memorial Democràtic del Consell Comarcal del Baix Llobregat; Enric Cobo, cap del Servei de Coordinació de la Xarxa d’Arxius Comarcals de la Generalitat de Catalunya;  i Manel Martínez, regidor de cultura i memòria de l’ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Tot seguit Silvestre Gilaberte ens va explicar l’origen d’aquest fons, recentment dipositat a l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat després de la dissolució de la Fundació Utopia Joan N. Garcia-Nieto, d’Estudis Socials del Baix Llobregat. Silvestre Gilaberte va participar en el grup fundador de CCOO i va ser dirigent del PSUC i de CCOO, entre 1968 i 1980. L’any 1969 va ser detingut per la seva activitat política i sindical i se li va demanar 10 anys de presó, la qual cosa va comportar que restés cinc anys a la clandestinitat a Barcelona, França i Romania. Durant dos anys va ser representant sindical i membre del Consell d’Administració de SEAT en nom dels treballadors i membre del Comitè Central de PSUC, entre 1972 i 1980. El fons Silvestre Gilaberte va néixer per la necessitat dels membres del comitè de la SEAT de recuperar la memòria de les lluites obreres de l’empresa. Silvestre Gilaberte va ser un dels principals encarregats de documentar aquestes lluites obreres.

Després es va presentar el llibre 18 de octubre de 1971. La ocupación de SEAT. Narración y representación històrica, a càrrec d’Isidor Boix.

Van finalitzar l’acte els parlaments de Maria Recuero, secretària general de la USOC, José Antonio Iniesta, secretari general d’UGT Baix Llobregat i Javier Pacheco, secretari general de CCOO de Catalunya. Tot seguit, l’alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat, Lidia Muñoz, va fer entrega als represenats dels tres sindicats d’una còpia de la digitalització del fons Silvestre Gilaberte.

 

 

MEMÒRIA OBRERA DE LA SEAT. FONS SILVESTRE GILABERTE

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.