EDITORIAL CECBLL (Març 2022)

8 DE MARÇ. AMB ULLS DE DONA

“Març, marçot, mata la vella a la vora del foc i a la jove si pot”. És curiosa la dedicació de la dita a les dones velles i joves, a la climatologia i al foc que és on elaboraven els aliments i on es guarien del fred. Pel març concentrem la mirada en les reivindicacions de les dones i del feminisme. El 8 de març commemora la lluita de les obreres tèxtils nord-americanes de la fàbrica Cotton de Nova York. Nacions Unides ha incorporat aquest fet per establir el 8 de març com a Dia Internacional de les dones o Dia de la Dona Treballadora. En el butlletí d’aquest mes, hem volgut incorporar mirades històriques i algunes del present sobre les lluites per la emancipació de les dones.

Joana Llordella i Blanca Mampel -que formen part de l’equip de la recerca col·lectiva sobre l’exili i la deportació al Baix Llobregat-, ens parlen de Marcel·lina Pascual, una víctima invisible de la guerra. En l’article afirmen i demostren que “les dones sempre sembla que han jugat un paper menys destacat i, per tant, han sofert menys repressió. La raó és múltiple, als documents són sovint oblidades”. Amb el cas de Marcel·lina ens demostren el perquè de l’oblit, i que el patiment de les dones en situacions extremes també és invisible. Des del més absolut rigor ens ensenyen, amb una sola biografia, tot allò que no sabem de la vida del 50% de la població.

En l’editorial del mes passat dèiem “necessitem expressar que ens ha corprès l’atac de Rússia a Ucraïna, una guerra que com totes ens hi oposem fermament. Ens proposem dedicar alguna sessió amb experts per entendre el perquè de tot plegat i manifestar-nos a favor de la vida,  la democràcia i el diàleg com a mètode per resoldre conflictes.”  Aquesta activitat finalment la podrem fer el dia 5 d’abril a Esplugues del Llobregat. Veurem el documental “Encara hi ha algú al bosc” de l’Erol Ileri i les intervencions de Llúcia Oliva i Blanca Camps-Febrer amb qui conversarem entorn a la guerra dUcraïna. La mirada femenina i feminista i l’afectació de qualsevol guerra a les dones i a les persones més febles, és imprescindible per reclamar amb urgència el cessament dels atacs i per cercar solucions de governança mundial que evitin pensar que qualsevol mena de litigi es resol amb els exèrcits.

La plena visibilitat de les dones i el reconeixement de la seva aportació a la vida, continuen necessitant d’eines per a fer-ho visible. L’article de Lucía López Fernández, responsable de l’Observatori de Gènere, ens indica la necessitat de disposar de dades per visibilitzar, sensibilitzar, avaluar i sobretot oferir coneixement respecte les desigualtats de gènere en l’àmbit local.

La sororitat s’expressa a l’article de Vicky Castellanos, Consellera Comarcal amb l’afirmació “Al Baix Llobregat les dones SOM UNA” que és el lema del 6è. Congrés Comarcal després del darrer celebrat l’any 2018 a l’entorn del “Decàleg per a la construcció de ciutats feministes”, decàleg en el que la nostra associació hi participà activament gràcies al lideratge de la nostra expresidenta Conxita Sànchez.

 

EDITORIAL CECBLL (Març 2022)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.