EL PARE MASSOT ENS HA DEIXAT

La matinada del passat diumenge, 24 d’abril, ha mort Josep Massot Muntaner, l’erudit monjo de Montserrat homenatjat aquests dies en tants mitjans i per tantes persones.

Més enllà de la seva ingent tasca intel·lectual i dels reconeixements que ha tingut (doctorats honoris causa per les universitats de les Illes Balears i per la de València, creu de Sant Jordi, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, entre molts altres), per nosaltres sempre serà l’amic que ens ha acompanyat des dels primers anys del Centre, quan arrencàvem en estudis i publicacions.

Així, després de publicar el llibre de la XXV Assemblea Intercomarcal d’Estudiosos celebrada al Prat el 1980, i de veure les limitacions d’autoeditar-nos, des del Centre vam buscar editor per a les nostres properes publicacions. Teníem a punt la primera de les recerques col·lectives, la de les Guerrilles, i vam trucar sense èxit la porta d’algun altre editor, abans de tenir el sí del pare Massot. No és estrany, va resultar un volum de 874 pàgines, inassumible per a un editor qualsevol, però que Massot va incloure el 1986 en la prestigiosa col·lecció Biblioteca Abat Oliva de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat (PAM), de la que n’era director –n’ha estat fins ara mateix– (cal dir que nosaltres vam buscar recursos econòmics per a contribuir a costejar del llibre).[1]

Massot, a més d’afegir rigor a la nostra feina, ens va acompanyar en la presentació d’aquell llibre, com també ho van fer Josep Fontana i Josep Benet,[2] i ens molts altres llibres que vam anar publicant a PAM. I, amb l’exemple de la nostra col·laboració, alguns ajuntaments de la comarca van establir-hi relacions i, fins i tot, van crear col·leccions pròpies.

Amb el temps, el Centre va crear la seva pròpia editorial: les Edicions del Llobregat. I malgrat que amb això vam deixar de publicar a PAM, la relació amb Massot s’ha mantingut gràcies a l’afable amistat que ell va saber travar, tant amb la gent del Centre, com amb moltes altres persones de la comarca. El tindrem en el record.

Mercè Renom

————————————————

[1] Guerrilles al Baix Llobregat. Els “carras­quets” del segle xviii i els carlins i els republicans del segle xix, Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat i Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1986.

[2] Podeu veure la crónica d‘aquella presentación al Butlletí del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, núm. 10 (1986/4), pàg. 1-5. [en línea: BCECBL-1986-num.-10-p.-1-5.pdf].

 

EL PARE MASSOT ENS HA DEIXAT

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.