MEMORIAL DEL 50È ANIVERSARI DE LA CAIGUDA DEL PONT DE CARLES III A MOLINS DE REI

La matinada del 5 al 6 de desembre del 1971 una riuada molt petita va trobar el pont de Carles III tant feble que va fer caure un pilar i es varen ensorrar dues arcades. El pont travessava el Llobregat a l’alçada de Molins de Rei. Al cap d’uns dies, la nit de cap d’any, una nova avinguda va fer caure dos arcs més. Per rememorar aquest trista efemèrides i per què mai més es malmeti patrimoni arquitectònic, s’han programat un conjunt d’activitats que, entre el desembre del 2021 i el desembre del 2022, es celebren a Molins de Rei.

El pont, obra sòlida i imponent de l’arquitectura neoclàssica, havia estat concebut pel cap dels enginyers militars de Felip Vè, Pròsper de Verboom, tot just acabada la Guerra de Successió. La monarquia absoluta necessitava consolidar-se, per fer-ho calia construir una bona xarxa de carreteres i ponts que fes arribar l’autoritat política i militar de l’Estat a tot el territori, i que facilités la recaptació d’impostos. L’objectiu es va assolir durant la segona meitat del segle XVIII, quan regnava Carles III, per aquest motiu el Pont portava el seu nom, tot i que era conegut popularment com el Pont de les Quinze Arcades. Es va construir entre 1763 i 1767, es va obrir el 1769, quan la nova carretera reial es va fer realitat. Per passar-lo s’havia de pagar peatge, del que n’estaven exempts els pobles veïns (Molins de Rei, Sant Vicenç dels Horts i Pallejà). El Pont durant 204 va unir les dues ribes del Llobregat. Moltes famílies i iniciatives socials es van fer realitat gràcies a la unió territorial que va propiciar el Pont, que es va convertir en una obra que atorgava identitat al territori.

Durant els “desarrollisme”  dels darrers anys de la dictadura franquista, a finals de la dècada dels seixanta, l’abusiva extracció d’àrids a la llera del Llobregat i a prop del pont van fer baixar el nivell del riu. Aquest fet va provocar que els fonaments del Pont sobresortissin i que el Pont quedés ferit i feble. Quan es va ensorrar el pont el Ministerio de Obras Públicas, amb cinisme, va argumentar la causa va ser una riuada. El pont havia resistit grans avingudes al llarg dels seus 204 anys de vida. La causa veritable de la caiguda del Pont va ser la corrupció sistèmica que va permetre la dictadura, fent ulls clucs a l’extracció abusiva d’àrids, que va enriquir a més d’un constructor i a algun funcionari.

Els actes del Memorial van començar el 17-XII-2021 amb la col·locació d’una placa al mateix lloc on hi havia hagut el pont; el 4 d’abril es va fer la presentació del Memorial i el 6 es va presentar un documental realitzat pel Museu Municipal; el 20 s’ha inaugurat una Exposició, ON ÉS EL PONT?,  a Ca N’Ametller, i el 21 a la Biblioteca Municipal, s’ha presentat un conte que explica la història del pont. La comunitat educativa ha dissenyat materials didàctics per fer visites escolars a l’exposició. El dia 20 de maig està previst realitzar una cantata sobre la història del Pont, on hi participaran totes les escoles de la vila. Durant el maig es realitzarà un cicle de conferències específic els dies 5, 12 i 19, a la Federació Obrera. I, finalment, sinó hi ha cap entrebanc, els actes del Memorial es clouran amb la presentació d’un llibre il·lustrat sobre la vida del malaurat Pont, que està previst presentar el desembre de 2022.

Per a la realització del Memorial s’ha creat una Comissió Cívica on hi particpa el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat de la mà de la historiadora molinenca Gemma Tribó. A la comissió també hi ha de persones de la vila que, de manera generosa i gràcies al treball voluntari, l’han fet possible. Tanmateix, sense el recolzament i el suport de l’Ajuntament, i la bona collida que des de l’alcaldia i les regidories de cultura i d’educació, el Memorial no hagués estat possible.

MEMORIAL DEL 50È ANIVERSARI DE LA CAIGUDA DEL PONT DE CARLES III A MOLINS DE REI

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.