ACTES DE COMMEMORACIÓ I HOMENATGE A LES PERSONES DEPORTADES DEL BAIX LLOBREGAT

La Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat va organitzar l’acte d’homematje a les persones deportades del Baix Llobregat al Parc de Torreblaba el matí del 8 de maig. L’any 2021 ja es va fer aquest homentage als deportats i als seus familiars que al llarg de dos anys s’havien localitzat gràcies a la feina impulsada des d’Amical Mauthasen, el CECBLL, ajuntaments de la comarca, i investigadors i investigadores de diversos municipis del Baix Llobregat. Es va decidir tornar a fer l’homenatge degut a les restriccions d’aforament al que estavem sotmesos durant l’homenatge de l’any passat. Aquesta vegada hi van assitir familiars de les persones deportades, entitats, representants polítics i tècnics d’alguns ajuntaments i sindicats de la comarca.

L’acte el va presidir el conseller de Cultura, Medi Ambient i Memòria Democràtica, Jordi Carbonell, amb la participació de la presidenta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat,  Genoveva Català, el president de l’Amical de Mauthausen, Joan Manel Calvo, el director del Museu Memorial de l’Exili, Enric Pujol, i la diputada adjunta a la Presidència de la Diputació de Barcelona i alcaldessa d’Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz.

Conduït pel periodista Sergi Picazo, l’acte va comptar amb la intervenció de la Federació Catalana d’Entitats Corals en la part cultural, que van cantar dues peces sota la direcció de  Juan Carlos Márquez;  i Acrobat Cultura ens va oferir un recital poètic de gran qualitat a càrrec de l’Estel Solé, poeta, i la Pilar Gastou al violí. L’acte va finalitzar amb la lectura dels 98 noms dels deportats i amb l’ofrena floral a l’espai de record del Parc de Torreblanca, al peu de l’olivera.

L’acte es va realitzar dins del marc de la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat, creada l’any 2020 amb l’objectiu d’impulsar les polítiques en matèria de memòria democràtica de la comarca. Formem part de la Xarxa 25 ajuntaments de la comarca, entitats, sindicats, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, l’Amical Mauthausen, el Centre d’Estudis Comarcals i el Consell Comarcal del Baix Llobregat i l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat.

A banda d’aquest acte  d’homenatge, la Xarxa de Memòria també ha organitzat el Cicle de Cinema Mai Més a dos municipis; als Cinemes Can Castellet de Sant Boi de Llobrega, es va presentar “L’Holocaust, la deportació i la seva memòria” a partir d’una seqüència didàctica de sis fragments cinematogràfics seleccionats de films comercials, la tarda del divendres 6 de maig; i la tarda del 21 de maig, al Cinebaix de Sant Feliu de Llobregat, es va projectar el documental “Los olvidados de la Linea Maginot” (EnricCanals, 2014) seguit d’un cinefòrum a càrrec de Joan Calvo, president de l’Amical de Mauthausen.

 

 

 

 

 

ACTES DE COMMEMORACIÓ I HOMENATGE A LES PERSONES DEPORTADES DEL BAIX LLOBREGAT

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l’anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Podeu obtenir més informació i configurar les vostres preferències AQUÍ. View more
Acceptar
Refusar