ALBERT MASSEGUR GIRALT, REP HOMENATGE I ESTIMA A PALLEJÀ

Albert Massegur Giralt és un dels tres socis fundadors  del CECBLL que encara són vius, junt amb Jordi-Xavier Romero i Josep M. Canals. Dissabte dia 14 de maig els Amics del Museu de Pallejà, amb un any de retard per la pandemia, celebraren el seu 25 aniversari. n el marc d’aquesta activitat van considerar convenient retre homenatge a un dels seus impulsors que fou Albert Massegur, nascut a Barcelona l’any 1941, que ha viscut a Abrera i a Molins de Rei i que  des de l’any  1969 viu a Pallejà. De formació autodidacta, el 1974 fundà, junt amb un grup de joves, el Museu de Pallejà. Fou cronista oficial de Pallejà entre el 1973 i el 1980. Ha publicat Pallejà, apunts històrics (1985), Pallejà, toponímia i quelcom més (1991), 200 anys de la Concòrdia de Pallejà (2003) i El castell de Pallejà i altres masies del terme (2003).

L’activitat d’aquest dissabte agafà per sorpresa a l’Albert, les persones qui l’organitzaren sabien que no és amic de lloances, el seu esperit és fer calladament. El dens programa de l’activitat  constava d’una glosa sobre la vigència del present arrelat en el passat per part dels Amics del Museu a càrrec de Montserrat Cloquell (presienta d’Amics del Museu), seguida d’una conferència del propi Albert Massegur respecte la “Importància del Castell de Pallejà al Baix Llobregat”, acabant aquesta primera part amb la intervenció de Josep M. Solías (director del Museu de l’Hospitalet) que disertà sobre “Els museus locals i els bons homes”.

Solías, ja introduïa el perfil de l’ homenatge. A la segona part i entrant ja en l’activitat de reconeixement , la directora del Museu Municipal de Pallejà, Núria Armengou, d’una manera precisa i detallada va revisar la llarga i extensa trajectòria de l’Albert Massegur. També intervingueren Josep Montfort, (Amics del Museu de Molins de Rei) i Ferran Balanza de Martorell i exmembre de la Junta del  CECBLL; ambdós assenyalaren la importància de la iniciativa social en matèria d’història local i treball museogràfic i la necessària vinculació amb l’administració local per fer possible la seva permanència. Ambdós insistiren en  la valuosa aportació de l’Albert Massegur al llarg de 50 anys en favor de l’estudi i l’estima per la història local i comarcal i la seva enorme aportació.

Per la seva part la presidenta del CECBLL, Genoveva Català, acompanyada per Francesc Ollé, va donar lectura a l’acta fundacional del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat signada el 23 de novembre de 1974. Ressaltà la part del seu redactat que deia: “Se consideró que el BAIX LLOBREGAT es en la actualidad la comarca catalana más desintegrada y conflictiva que necesita ser promocionada creando en la misma un “Centre d’Estudis Comarcals”. Se informó que en el aspecto de la cultura, la historiografía del BAIX LLOBREGAT merece una atención particular y que se debe lograr un mayor desarrollo cultural, artístico y científico en las poblaciones que forman esta comarca con signos evidentes de una voluntad de superación” Aquest paràgraf va servir per recordar que aquell mateix any entre el 4 i el 10 de juliol la comarca visqué una gran  vaga general en solidaritat amb els treballadors d’ELSA (Cornellà) i SOLVAY (Martorell) que fou l’esperit  perquè s’anomenés  la comarca com  “cinturón rojo de Barcelona”. En aquells moments, poc a poc,  es  van generar espais de reivindicació democràtica com el Congrés de Cultura Catalana o les Assemblees Democràtiques (vinculades a l’Assemblea de Catalunya). El Centre d’Estudis naixia de la mateixa ànsia de superació d’un llarg període de foscor, de repressió i desconsideració de les gents, dels territoris i de la història.

La nostra entitat li vam lliurar com a agraïment  un diploma que deia així: “En homenatge i reconeixement,  ALBERT MASSEGUR GIRALT, Membre fundador del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat per la seva dedicació a la Cultura”

La regidora de Cultura de Pallejà Sandra Neiro, obria l’activitat i  la cloenda fou a càrrec del regidor de Pallejà i Conseller Comarcal Jordi Carbonell i l’alcaldessa de la localitat Ascensió Ràtia que  cloïa anunciant que d’acord amb el procediment administratiu, properament el Ple de l’Ajuntament declararia a Albert Massegur, fill adoptiu de Pallejà.

 

 

 

 

ALBERT MASSEGUR GIRALT, REP HOMENATGE I ESTIMA A PALLEJÀ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.