EDITORIAL CECBLL (Maig 2022)

MAIG INTENS

L’assemblea

Escrivim aquest editorial just havent celebrat la nostra Assembla anual. Enguany ha tocat renovació de Junta, els Estatuts indiquen que cal fer-ho cada tres anys. S’ha presentat una única  candidatura encapçalada per Genoveva Català, i un equip compost per 9 dones i 9 homes, amb Jordi Sicart com a vicepresident, David Massana com a tresorer i, de secretària, Gemma Tribó; continuen com a membres de la Junta l’expresident Carles Riba i l’expresidenta Conxita Sànchez, així com Jaume Bosch, M. Jesús Bono, Rafael Bellido, Mercè Sellés, Carme Figueras, Francesc Ollé, Anna Antó i Pere A. Montserrat; i s’hi incorporen Ferran Puig, Isabel Ortuño, Edgar Berengena i Silvia Guillén. A tots i totes elles els donem les gràcies per la bona disposició en assumir la responsabilitat  de pertànyer a la Junta, i també manifestem l’agraïment a Àngels Massip, Xavier Mas i Josep Campmany pel seu compromís i bona feina feta durant molts anys; seguirem gaudint de la seva estimable col·laboració. Emprenem el període 2022/2025  i en el bell mig d’aquest mandat celebrarem els 50 anys de la fundació del Centre d’Estudis. Serà un bon moment per mirar enrere pensant en el futur i conèixer i reconèixer la vida de les persones a la comarca a cavall de dos segles on hi ha hagut enormes transformacions socials, cultuals, econòmiques, ambientals i polítiques. Ens proposem celebrar el cinquantenari mostrant la comarca amb totes les seves dimensions.

El Primer de Maig

Cada primer de maig milers, milions de persones arreu del món es concentren i es manifesten en defensa dels drets dels treballadors. El dia mundial de la classe obrera s’ha convertit des de fa 138 anys en la jornada en la qual els treballadors del món reclamen pacíficament la dignitat del treball com a dret. Enguany els sindicats a casa nostra han mostrat en el primer de maig la seva repulsa al feixisme i a les desigualtats. El lema ha estat: La solució: contenir preus, apujar salaris, posar fi a les desigualtats”. En definitiva, el moviment obrer ha expressat que “la gent treballadora ho tenim clar, aquesta crisi no l’hem de pagar nosaltres i també ha testimoniat que la solidaritat és la tendresa dels pobles declarant el suport al poble ucraïnès.

L’alliberament dels camps nazis

El 5 de maig celebrem arreu d’Europa el 77è aniversari de l’alliberament dels camps nazis l’any 1945 per part de les tropes aliades i l’acabament de la segona guerra mundial, però han transcorregut molts anys fins que no s’ha anat coneixent l’horror planificat i executat en aquests lúgubres indrets. En el marc d’aquesta celebració a la comarca, la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat va organitzar l’acte d’homenatge a les persones deportades del Baix Llobregat al Parc de Torreblanca el matí del 8 de maig. Hi van assistir familiars de les persones deportades, entitats, representants polítics i tècnics d’alguns ajuntaments i sindicats de la comarca.

El Dia d’Europa

Europa torna a estar en guerra provocada per la invasió liderada per Putin a Ucraïna. Aquest terrible atac produeix nombroses víctimes i una enorme desestabilització internacional vinculada amb la producció i distribució de matèries primeres i combustibles. Tot i això, el dia 9 de maig arreu dels països de la Unió se celebra el Dia d’Europa, que curiosament commemora la denominada Declaració Schuman (ministre francès). Aquesta declaració donava el primer pas per integrar els estats europeus a la comunitat del carbó i l’acer (CECA), que fou el pilar de la present Comunitat Europea; sempre els combustibles i les matèries primeres…

El Dia Internacional dels Museus

El 18 de maig se celebra  el Dia Internacional dels Museus amb el lema “El poder dels museus”. Els museus poden contribuir a la transformació del món que els envolta i aconseguir la sostenibilitat fomentant l’economia social i de proximitat, i la difusió d’informació científica sobre els reptes mediambientals. També són poderosos en matèria d’innovació en digitalització i accessibilitat. Tanmateix és al seu abast construir comunitat a través de l’educació i defensar valors democràtics, oferint oportunitats d’aprenentatge a totes les persones sense exclusió i contribuint a conformar una societat civil informada i compromesa.

El Maig Cooperatiu

I torna un altre maig cooperatiu a la nostra comarca, la setena edició d’aquest cicle d’activitats de difusió de l’economia social i cooperativa. La comarca dedica un mes sencer a visibilitzar i sensibilitzar sobre la importància de les iniciatives de l’economia social per resoldre més eficaçment les necessitats de la ciutadania. Amb una trentena d’activitats divulgatives repartides al llarg del mes, i per tot el territori del Baix Llobregat, el maig cooperatiu està organitzat per l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat, els ajuntaments i les entitats d’economia social i les cooperatives de la comarca que hem contribuït a un nou èxit del #maigcoop2022.

 

I en aquest mes de maig tan intens, nosaltres hem iniciat les quatre activitats vinculades al llarg camí cap a l’onzena edició dels Premis de Reconeixement Cultural. El dia 24 de maig, a Can Negre a Sant Joan Despí hem dut a terme l’activitat “Construir fraternitat” de la qual us parlem en aquest butlletí. Us convidem a assistir a les tres sessions següents que de ben segur seran tan interessants com ho ha estat la primera: el 31 de maig a Sant Andreu de la Barca “Metròpolis, globalització i sostenibilitat econòmica”; el 9 de juny a Gavà “El sentit de la cultura”; i el 14 de juny a Collbató “La transició ecològica”.

EDITORIAL CECBLL (Maig 2022)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.