EDITORIAL CECBLL (Juliol 2022)

JULIOL, L’EQUADOR DE L’ANY

Dels XI Premis de Reconeixement Cultural

Enguany tenim prevista com a activitat central l’onzena edició del Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat. La passada edició del certamen biennal fou el 2018 a Sant Just Desvern, i la celebració del Prat del 2020 quedà ajornada a causa de la pandèmia fins a aquest any. Entre maig i juny hem fet sessions d’aprofundiment en el coneixement dels àmbits de les experiències per les quals es poden presentar candidatures en matèria cultural, social, ecològica i econòmica. En les trobades hem parlat del sentit de la cultura, de la construcció de la fraternitat, de la transició ecològica i de la metròpolis, la globalització i la sostenibilitat econòmica, tot presentant un ampli mosaic d’experiències que ja són presents a la comarca.

De la Memòria Democràtica

Mentre treballem amb entusiasme fent camí vers els premis que faran visibles nous projectes, ens ocupem amb intensitat d’accions troncals de l’entitat, com ara les recerques col·lectives, immerses en la investigació sobre el cooperativisme i també sobre l’exili i la deportació a la comarca.

El compromís del CECBLL en matèria de memòria democràtica està ben arrelat, ja que hem contribuït a crear i a impulsar la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat i desenvolupem projectes que són útils per difondre el coneixement entre les poblacions. Un d’aquests projectes és l’actual Itinerari urbà de Sant Feliu de Llobregat “Quan les parets parlen”, consistent en una recerca que permet una visita urbana per conèixer i aprendre la història recent, tot recordant les lluites pels drets a l’educació, la salut, l’espai públic i els drets laborals.

Hem participat en múltiples sessions en què, des del món acadèmic i les diferents organitzacions socials i memorialistes, plantejaven la necessitat d’una llei de Memòria Democràtica que es construís sobre els pilars de la veritat, la justícia, la reparació i el deure de la memòria amb garanties de no repetició, i aquests són els principis rectors de la nova llei, encara pendent d’aprovació al Senat: https://www.elbaix.cat/2022/07/22/la-llei-de-memoria-democratica-referma-una-memoria-necessaria-i-inclusiva-per-maria-jesus-bono/. Des d’aquest punt de vista, tenim l’esperança que s’aprovi la llei, lamentem els anys que ha trigat a veure la llum una llei com aquesta i esperem que es trobi el camí per eixamplar-ne l’abast.

De la gestió forestal

Aquest tòrrid juliol també ens permet recordar camps temàtics dels quals ens hem ocupat i preocupat al llarg dels anys, i un d’ells és la gestió forestal. L’any 2016, en el marc del congrés El Baix Llobregat a Debat, ens preguntàvem: “És possible la gestió forestal al Baix Llobregat?” I en la sessió corresponent es deia el següent: “Cal promoure el sector des de la propietat forestal, els ajuntaments, el Consell Comarcal, l’Àrea Metropolitana, la Diputació i la Generalitat. Ha de ser una activitat que respecti la biodiversitat, ben dissenyada tècnicament i estratègica, que irrompi amb força per fomentar la producció i el consum de biomassa i la fusta de serra classificada. Si s’aconsegueix impulsar el consum de la producció forestal, el sector progressarà i generarà ocupació.” Ens consta que de llavors ençà les administracions hi han dedicat esforços, ja que el fons de la qüestió no és gens intranscendent, i en el marc del canvi climàtic, no fer-hi res ja veiem on ens condueix. L’agenda actual imposa la reorientació de moltes de les activitats humanes i exigeix capacitat per rehabilitar el vincle entre éssers humans i entorn.

De l’orgull LGBTI

El 28 de juny és el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI i entre aquest dia i els primers de juliol molts municipis de la comarca han celebrat i vindicat l’Orgull LGBTI, tot expressant la voluntat de combatre els discursos d’odi i manifestant el desig de pau, igualtat, diversitat i inclusió. En aquest sentit, el projecte de llei de memòria democràtica també reconeix com a víctimes les persones LGTBI que van patir repressió per la seva orientació i identitat sexual. És de justícia eixamplar els marcs de llibertat.

Durant el mes d’agost esperem gaudir de les merescudes vacances i així poder tornar al setembre amb força i convicció, per encarar els darrers quatre mesos de l’any amb molt d’entusiasme i per continuar estudiant, coneixent i difonent tot allò que afecta la comarca i la seva població. Esbargiu-vos de manera conscient durant aquest tòrrid agost.

 

EDITORIAL CECBLL (Juliol 2022)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l’anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Podeu obtenir més informació i configurar les vostres preferències AQUÍ. View more
Acceptar
Refusar