EDITORIAL CECBLL (Novembre 2022)

2024 SANT VICENÇ DELS HORTS, XII EDICIÓ DELS PREMIS DE RECONEIXEMENT CULTURAL

Allò que preparem amb cura i esperem amb fruïció passa tot d’una volada i així ha estat l’onzena edició dels Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat. Les persones que ens acompanyaren saben que va ser una celebració prou reeixida i que en la celebració s’hi recitaren dues poesies de Joan Margarit. L’any 2014 ja guardonàrem aquest arquitecte i poeta, que sempre tingué una afectuosa relació amb el CECBLL. Amb motiu del dia europeu de les llengües, el 27 de setembre de l’any 2019, tinguérem l’honor de comptar amb ell i amb Luis García Montero en un memorable recital a la nostra seu, al Centre Cívic Mas Lluí. Joan Margarit ens deixava un 21 de febrer del 2021; l’any 2019 havia rebut el Premi Cervantes. La poesia com la de Joan Margarit perdura en el temps i per això Pere Prats ens recità “Coneixement” i “Murs de pedra seca”, substituint Estel Solé que per malaltia no hi pogué assistir.

Recordar el recital de Joan Margarit i Luis García Montero de l’any 2019 ens remet a les vivències d’aquests poetes, els seus efectes i les seves complicitats, tot recordant-nos allò que persones com ells han aportat a la cultura i als nostres valors. Avui, dia 27 de novembre, mentre escrivim aquest editorial, fa un any que va morir, d’un càncer de colon, Almudena Grandes, la gran escriptora dels “Episodios de una guerra interminable”, parella de Luis García Montero, l’amic de Joan Margarit. El talent d’aquesta parella ens continua donant noves obres com Todo va a mejorar, d’Almudena Grandes, i les poesies que ell li dedica com a comiat a Un año y tres meses.

Tornem cap a la Nit de la Cultura del Baix Llobregat. Agraïm a l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, a la regidora Pilar Eslava i a l’equip professional de l’Ajuntament la seva magnífica acollida, i tot seguit ja som dins del Cèntric Espai Cultural del Prat de Llobregat, ple de gom a gom, 300 persones de tota la comarca assistien a la gala de lliurament dels Premis. Estrenàvem format i els quatre camps temàtics de les experiències que s’havien de guardonar rebien noms de personalitats destacades de la comarca: Economia, Núria Salàn; Ecologia, Narcís Prat; Societat, Joan Salvat; i Cultura, Gràcia Dorel-Ferré.

Les persones i entitats premiades i les 92 candidatures presentades reflecteixen la vitalitat i la diversitat del Baix Llobregat. La celebració de la Nit de la Cultura a la comarca començà l’any 1999 i s’ha repetit periòdicament cada dos anys amb dues úniques excepcions: el 2013, que passà al 2014 per celebrar el 40è aniversari del Centre, i el 2020, que s’ajornà a causa de la pandèmia. Potser per això alguns dels reconeixements d’enguany són dedicats a la ciència, a la recerca i a l’atenció i cura de les persones.

Per arribar fins a la Nit de la Cultura hem compartit molta feina. Des d’aquest editorial reiterem l’agraïment a totes les persones, entitats i institucions que han contribuït a fer-ho possible. Els premis al llarg de vint-i-tres anys han evolucionat i l’edició d’aquest 2022 incorporava activitats prèvies destinades a la difusió del coneixement en matèria cultural, social, ecològica i econòmica. Recordareu que celebràrem quatre activitats temàtiques en quatre municipis, des d’on escoltàvem persones expertes i començàvem a conèixer un interessant mosaic d’experiències. En les activitats de promoció dels premis també hem comptat amb la cooperació de les entitats d’estudis dels municipis de la comarca i altres entitats socials, i cal agrair-los l’esperit de cooperació. I cal agrair també la desinteressada i efectiva tasca de la Comissió de Selecció i del Jurat, quaranta-sis persones en total, que han mirat i valorat les propostes presentades, totes elles prou meritòries.

Encarem ja la propera celebració, que serà l’any 2024 i així ho explicava la nostra presidenta al Cèntric Espai Cultural: “El Centre existeix gràcies a la voluntat iniciada un 23 de novembre de 1974, quan 10 persones es reunien al Museu de l’Enrajolada de Martorell i acordaren tramitar la legalització d’una nova entitat: el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat. En aquest nucli hi havia una única dona: Magda Sanrama Felip, directora del Museu Matern de Sant Vicenç dels Horts, i per això ens emplacem a celebrar, en el marc dels 50 anys de vida del Centre, la XII edició dels Premis a Sant Vicenç dels Horts, cosa acordada per la nostra Junta a l’octubre i ja emparaulada amb l’alcalde Miquel Comino, a qui agraïm la bona acollida que ha dispensat a la nostra proposta. Gràcies alcalde, gràcies Sant Vicenç dels Horts”.

 

EDITORIAL CECBLL (Novembre 2022)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l’anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Podeu obtenir més informació i configurar les vostres preferències AQUÍ. View more
Acceptar
Refusar