EL CECBLL TORNA A PARTICIPAR EN L’ENCESA DE TORRES DE LA MEDITERRÀNIA

L’Ajuntament de Castelldefels i el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat participen junts per segon any consecutiu en l’“Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans”.

Aquest projecte arrenca l’any 2016 quan un grup d’excursionistes evoca el vell somni de tornar a connectar les torres de defensa que circumden l’illa de Mallorca. Poc després l’Institut Marratxí i el Consell Insular es posaren en marxa per fer possible el projecte.

La primera motivació va ser històrica, és a dir, retornar a aquestes torres, ni que fos per un dia, la funció per a la qual havien estat construïdes. Però el drama humanitari que viu la Mediterrània li va afegir aquest aspecte de sensibilització i de promocio dels drets humans. El patrimoni adquireix un nou valor en aquest cas: fer de far d’acollida i mostrar el camí cap  a un port segur. Tot i que simbòlic, el projecte no ha fet més que augmentar la seva potència: es va estendre primer a tota l’illa de Mallorca i en poc temps a tota la Mediterrània. El nombre de torres enceses pels drets humans no ha deixat de créixer cada any aixi com  el nombre de persones i entitats que han impulsat enceses.

L’Institut Ramon Muntaner es va erigir l’any 2021 com a coordinador de la participació dels territoris de parla catalana i dels Centres d’Estudis.

L’encesa 2023 tindrà lloc el 14 de gener. L’Ajuntament de Castelldefels i el Centre encendran la Torre de Can Roca de Baix. Altres poblacions del Baix Llobregat també participen, gràcies a la presència de Centres d’Estudis locals, com és el cas de Sant Just Desvern.

L’acció compta amb el suport del Fons Català de Cooperació, el Museu Marítim de Barcelona, el Grup d’Estudis Històrics de la Mediterrània Occidental del Departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona, el Consell Comarcal del Maresme, Amnistia Internacional i la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià.

EL CECBLL TORNA A PARTICIPAR EN L’ENCESA DE TORRES DE LA MEDITERRÀNIA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l’anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Podeu obtenir més informació i configurar les vostres preferències AQUÍ. View more
Acceptar
Refusar