Editorial de juny: Setmana Europea de l’energia sostenible

Els dies 30 de juny i 1 de juliol serem a Móra la Nova iniciant la celebració dels 20 anys de la constitució de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU).  Aquesta Fundació privada dels Centres d’Estudis de Parla Catalana va nàixer d’un acord entre la Generalitat de Catalunya i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i des del  març del 2021 el patronat també ha  incorporat la Federació d’Ateneus de Catalunya.

 

La finalitat de l’IRMU és la difusió i el suport als projectes d’investigació i de promoció cultural dels centres i instituts d’estudis de parla catalana, entitats dedicades principalment a l’estudi de la història, el patrimoni cultural i natural,  les ciències socials i humanístiques i a la seva divulgació.

 

La Jornada celebrada  a Terres de l’Ebre incorpora a les activitats la presentació dels treballs fets entorn a una temàtica de molta actualitat; la Transició Energètica i el Territori,  projecte liderat per CMES (Col·lectiu per un nou Model d’Energia Sostenible). De l’any 2021 ençà el CMES ha promogut encontres de diferents centres d’estudis per aprofundir en cada contrada en la perspectiva de la  Transició Energètica i Territori el centres participants hem estat : CERE (Ribera d’Ebre), ÀRB (Berguedà) CECBLL (Baix Llobregat), PEO (Osona), CERIB (Ribagorça) i CES (La Selva). La col·laboració que mantenim   amb CMES i els altres centres d’estudis en matèria de Transició Energètica i Territori ha fet  que  prepararem l’exemplar número 26 de la nostra revista anual “Materials del Baix Llobregat” dedicant-la de manera monogràfica a l’Energia i el Territori, el  sumari de la publicació conté col·laboracions  de persones expertes,  d’entitats i d’administracions.

 

Ens reafirmem en la  importància que té i tindrà en les nostres vides  la transformació en la manera de produir, distribuir i consumir  energia i constatem la coincidència en les dates de la nostra posada en comú dels treballs fets pels Centres d’Estudis i la celebració aquest mes de juny de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, una iniciativa de la Comissió Europea que té l’objectiu de promoure l’eficiència energètica i les energies renovables a la Unió Europea i altres països. El missatge que vol transmetre la campanya és el de participar del canvi de model energètic compartint l’energia que produïm. El lema d’aquest 2023 és: Ara és l’hora de compartir l’energia renovable!.

 

Segurament la recent constitució dels consistoris el dia 17 d juny i  la convocatòria d’eleccions generals pel 23 de juliol no ha permès una àmplia adhesió de tots els municipis i col·lectius socials  a sumar-se a aquesta convocatòria europea, hem cercat arreu i no hem trobat gaire referències a l’esmentada setmana.

 

Tot i que de manera força singular en el Centre Cívic Mas Lluí s’ha  acollit  la xerrada Connecta’t al sol: com estalviar amb energia neta i de proximitat, a càrrec de l’Estudi Ramon Folch (ERF) on s’hi ha exposat recomanacions per estalviar a través de l’energia neta i com formar part d’una comunitat energètica, també s’ha presentat el servei metropolità La Teulada, oficina de transició energètica que es proposa  assessorar la ciutadania i les pimes sobre autoconsum fotovoltaic, instal·lació de plaques solars i creació de comunitats energètiques veïnals i industrials. Fins al 3 de juliol a la seu del Centre Cívic Mas Lluí disposarem de l’exposició: Actuem contra el canvi climàtic  on es podran observar  les conseqüències del canvi climàtic  i maneres de fer-hi front.

 

Des del Cecbll volem que la transició energètica desitjable sigui participada per la ciutadania i no exclusiva de cap oligopoli, és indispensable que, als barris, pobles i comarques de tot Catalunya, les entitats públiques i privades properes a la gent prenguin consciència de totes les dimensions de la transició i dels seus imperatius i n’esdevinguin protagonistes actius, educadors, propagandistes i promotors.

 

En el cas de la comarca del Baix Llobregat hem d’assumir la nostra responsabilitat com comarca  energèticament deficitària  potenciant al màxim l’aprofitament de les superfícies urbanitzades per tal de reduir els dèficits. Cal prendre consciència que és solidari reduir la petjada sobre els espais rústics de les comarques aportadores. Cal ser capaços d’acceptar i assolir l’aprofitament al màxim de totes les cobertes i els espais urbanitzats. Es podria produir el 50% d’electricitat que consumim utilitzant les teulades i els terrats de Catalunya,  el Baix Llobregat és una de les comarques amb major potencial de generació elèctrica en teulada.

 

Amb molta energia i ganes de trobada i celebració el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat com entitat  gestora de l’activitat del Centre Cívic Mas Lluí de Sant Feliu de Llobregat, divendres dia 30 celebrem la Festa de l’Estiu, tot gaudint d’activitats obertes, exposicions, música en viu i paradetes amb els productes que oferim les diverses associacions que gaudim d’aquesta seu a la capital de la comarca.

Editorial de juny: Setmana Europea de l’energia sostenible

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l’anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Podeu obtenir més informació i configurar les vostres preferències AQUÍ. View more
Acceptar
Refusar