JORNADES DE MEMÒRIA. Història i memòria: converses pedagògiques i intercanvi d’experiències

Els dies 20 i 21 d’octubre es van celebrar a Sant Feliu de Llobregat les Jornades de memòria Història i memòria: converses pedagògiques i intercanvi d’experiències coorganitzades per la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat, el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.

El dia 20 d’octubre vam inaugurar les jornades a la sala Ibèria de Sant Feliu de Llobregat de la mà de l’alcaldessa de Sant Feliu del Llobregat, Lourdes Borell, la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, la consellera comarcal de cultura i memòria del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Lidia Muñoz, la presidenta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, Genoveva Català i la representant del departament d’educació, Eva Gómez. En acabar els parlaments institucionals l’historiador i  professor emèrit de la Universitat de Barcelona Joan Santacana ens va oferir la ponència Aprendre historia amb els objectes i les restes de la Guerra d’Espanya. Tot seguit un diàleg entre el director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya Jordi Font i el director de l’Instituto Navarro por la Memoria, Jose Miguel Gastón, moderat per Gemma Simón dels serveis educatius del Memorial Democràtic, van intercanviar experiències i opinions referents a la memòria democràtica en el món educatiu.  El tancament d’aquesta primera sessió va anar a càrrec de l’espectacle teatral 36 +1 de Maria Pla basat en 36 poemes a partir del 36 de Ricard Creus.

 

El dia 21 d’octubre, al Centre Cívic Mas Lluí, hi van haver ponències i taller pràctics adreçats a la comunitat educativa. La jornada la va començar una magnífica ponència a càrrec d’Isidora Sáez Rosenkranz, investigadora del grup DHIGECS de la Universitat de Barcelona, Memòria històrica en societats post transicionals. Diagnòstic, reptes i reflexions per a l’educació. Després d’una breu pausa es van dur a terme tres tallers pràctics: el taller 1 ‘Arxius, Fonts Orals i Didàctica. L’experiència dels Arxius com a dinamitzadors de la història local: aprendre investigant’ realitzat per  M. Luz Retuerta, directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat i Yolanda Corredera, també arxivera de l’Arxiu Comarcal; el taller 2 ‘Experiències didàctiques de transmissió del passat recent als centres educatius i construcció de ciutadania’ a càrrec de  Joana Llordella, professora de secundària i Maite Gómez, mestra de primària,  impulsores del Projecte Camins de Pau, sobre exili i deportació amb alumnat de primària i secundària dels centres educatius d’Esparreguera; i el taller 3 ‘Llocs de Memòria. Una geografia comarcal’ a càrrec de Xavier Cortés de l’escola Mare de Deu de la Mercè i Bea Jiménez,  professora de l’INS Martí Dot de Sant Feliu de Llobregat. Tots tres es van realitzar de forma simultània i es van crear climes molt distesos entre els i les participants que van poder intercanviar impressions i experiències. Tres relators voluntaris de cada taller van explicar de forma molt breu a la resta d’assistents en què havia consistit el taller on havien participat. Per acabar vam poder escoltar dues ponències complementàries de la mà d’Isabel Alonso i Xavier Cortès. La primera, Isabel Alonso, ens va explicar els reptes que té la memòria democràtica en el currículum educatiu i el segon, Xavier Cortès, com es situa actualment la memòria democràtica al currículum de l’ensenyament reglat de Catalunya. Les jornades les va clausurar unes paraules de Lidia Muñoz, consellera comarcal de cultura i memòria, que va apuntar a la bona salut de la que gaudeix la memòria democràtica però també als reptes que tenim perquè la memòria faci front a postulats antidemocràtics que intenten imposar-se a la nostra societat.