LA GEOLOGIA PROTAGONISTA DEL MES

Collbató acollia el dia 17 de novembre les  12es JORNADES DE PATRIMONI DEL BAIX LLOBREGAT, en aquesta ocasió parlàrem de LA GEOLOGIA I LA MINERIA AL BAIX LLOBREGAT  Un patrimoni identitari a través de la història.

Des del 1998, per tant fa més de 20 anys, cada 2 anys celebrem les Jornades de Patrimoni del Baix Llobregat. Hem entès el patrimoni tal com UNESCO el defineix  tot dient que  el patrimoni cultural és l’herència que els humans i la natura hem deixat a través dels anys.  Hom classifica el  patrimoni cultural  en material que es constitueix sobretot pels paisatges construïts, per  l’arquitectura i  l’ urbanisme, els  jaciments arqueològics i geològics, els documents, manuscrits o objectes d’art, mobiliari, industrial o manufacturer i d’altres. D’altra banda el patrimoni cultural immaterial que pot adoptar diverses formes com ara el cant, els costums, balls, tradicions gastronòmiques, jocs, mites, contes i llegendes, testimoniatges, oficis xiquets, captació de tècniques i de savoir-faire, entre d’altres.

Ens afirmem en la defensa del patrimoni cultural que l’entenem igual que la UNESCO com  l’herència que els humans i la natura hem deixat a través dels anys.  Just uns dies abans de la Jornada escoltàvem en el programa “A vivir que son dos dias” que hi havia importants recursos econòmics procedents de fons europeus destinats  a la recerca a partir d’ un projecte que fusiona investigacions geoquímiques, bioquímiques i de ciència dels materials per a respondre a algunes preguntes científiques destinades a descobrir la transició d’un planeta erm a un planeta viu en els primers mil milions d’anys. La passió de Juan Manuel Garcia Ruiz, el científic andalús,  que lidera la recerca era enorme i expressava el seu desig de concentrar-se en els processos geoquímics que van succeir  durant els primers mil milions d’anys de la història del planeta per investigar des de zero com es va produir la transició del món mineral a la vida.

Aquesta passió del científic andalús Juan Manuel Garcia Ruiz, la vam veure i viure en directe a Collbató per part de tots els ponents a la 12a. Jornada de Patrimoni del Baix Llobregat. És la passió de les gents coneixedores d’algun camp del coneixement humà que mai es conformem, ni amb una sola pregunta, ni amb una sola resposta. Totes i cadascuna de les intervencions molt ben ressenyades en l’article d’aquest butlletí  “P de Patrimoni”, a tots ells i elles moltes gràcies per la vostra col·laboració. Tot i que deixeu-nos personalitzar el nostre agraïment a Roberto Espínola, que en la seva conferència “El patrimoni geològic del Baix Llobregat”  ens va captivar i va motivar l’afany de conèixer i comprendre el nostre entorn i els seus orígens geològics, Espínola  compagina l’activitat laboral amb la seva gran passió, la divulgació del patrimoni geològic català, és l’autor dels 7  Itineraris del patrimoni geològic i miner del Baix Llobregat.

El CECBLL, com prou bé coneixeu ha volgut  aprofundir en el coneixement de la Geologia i la Mineria a la comarca i així va promoure una  recerca col·lectiva iniciada l’any 2008 amb un excel·lent equip de recercadors Josep Maria Mata-Perelló, Ferran Climent, Roberto Espínola, Sergi Falguera i Manel Edo, de la que poguérem publicar-ne els materials l’any 2021.

Seguim indicant-vos algunes de les altres informacions que trobareu en aquest butlletí, com sempre vinculades a la recerca, la difusió del coneixement i la valoració del patrimoni cultural en qualsevol de les seves expressions.

Edicions del Baix Llobregat ens sentim honorades pel Guardó dels 31 Premis Bonaplata que s’ha lliurat a Gràcia Dorel-Ferré pel seu treball  “La Colònia Sedó d’Esparreguera. La llarga trajectòria d’una colònia industrial emblemàtica”. El jurat ha considerat que és un excel·lent treball de síntesi, ricament i significativament il·lustrat, amb un clar compromís divulgador, i que incorpora les aportacions d’una  dilatada activitat investigadora, de més de trenta anys, des que va presentar la seva tesi doctoral editada el 1992.

El compromís en la defensa del patrimoni cultural no acaba en una sola acció i des del Centre ens sentim molt compromeses amb una comarca treballadora com la nostra i per tant amb el seu patrimoni industrial, així les coses també vam ser convidades  recentment a una trobada entre alcaldies del Baix Llobregat nord i la patronal PIMEC on una vegada més expressàrem que la Colònia Sedó és encara avui un polígon industrial viu.  Reivindicàrem i posàrem en valor el patrimoni industrial de la Colònia Sedó que la converteix com un node estratègic de desenvolupament a nivell municipal, comarcal i de Catalunya.