L’ARTICLE DEL MES PER MARIA COSCOLL I XAVI BACHS

CineBaix, des de baix i des del Baix

La Junta Directiva de l’Acadèmia del Cinema Català ha decidit atorgar-nos la distinció de Membres d’Honor de l’Acadèmia 2020 com a reconeixement de la nostra tasca al capdavant de CineBaix, i ens agrada especialment que se’ns reconegui com a activistes cinematogràfics i culturals.

Per a nosaltres és un reconeixement de la tasca feta durant aquests anys. Un reconeixement personal, perquè tots dos estem dedicats a CineBaix des de l’etapa de reivindicació, quan es va començar a saber que tancaria el Cinema Guinart. Però sobretot un reconeixement de la tasca col·lectiva que s’ha fet durant aquests 15 anys, ja que han estat moltes les persones que s’han implicat en aquest projecte.

També ens ho prenem com un reconeixement de la fidelitat del nostre públic, molt especialment de les persones sòcies de CineBaix, ja que sense el seu suport no hauríem arribat fins aquí, com tampoc si l’Ajuntament de Sant Feliu no hagués invertit en la compra del local. I no ens oblidem del Coop57, una cooperativa de serveis financers ètics i solidaris, que en un moment clau ens va permetre afrontar la digitalització de les sales i posteriorment altres millores.

Considerem un mèrit el fet d’haver pogut, no solament recuperar, sinó haver pogut mantenir un cinema amb 6 sales al centre d’una capital de comarca tan propera a la ciutat de Barcelona, sobretot tenint en compte que, segons un informe de la mateixa Acadèmia, 6 comarques de Catalunya no tenen cap sala de cinema i 6 comarques més només en tenen una i amb risc de desaparèixer. Creiem que la clau de l’èxit ha estat, i continua sent, que som una associació sense afany de lucre, amb una base de treball voluntari molt important, amb una programació setmanal molt variada, amb 4 festivals a l’any dins La Mostra de CineBaix, amb sessions de cinefòrum, sessions matinals per a centres educatius i sessions especials per atendre demandes del teixit associatiu.

Des dels inicis, CineBaix ha tingut vocació comarcal. I en aquest sentit volem recordar que l’any 2007 CineBaix va rebre, del Centre d’Estudis Comarcals, el Premi de Reconeixement Cívic, un premi que porta el nom d’una persona tan emblemàtica com va ser Joan García-Nieto. Com ell, nosaltres també creiem que un altre món és possible i que una altra mena de cinema també és possible.

CineBaix va néixer en el context de les mobilització contra la invasió de l’Iraq, dels moviments contra la globalització neoliberal i l’hegemonia de l’homogeneïtzació i del pensament únic, dels moviments ecologistes contra el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat, dels moviments associatius i cooperativistes per una economia social i solidària… El món del cinema no és aliè a aquest context, i l’any 2005, uns dies abans de la inauguració de CineBaix, l’UNESCO clausurava a París la seva convenció sobre la protecció i promoció de la diversitat de les expressions culturals.

Hereus de tots aquets moviments, els volem recordar i agrair per haver-nos deixat les seves paraules, els seus objectius, les seves experiències, les seves maneres de lluitar i veure el món, que ens encoratgen a continuar la lluita a través del cinema per contribuir a un canvi social que fomenti la cultura de la pau, la defensa dels drets humans, una economia social i solidària i la protecció i promoció de la diversitat cultural, amb l’objectiu de donar visibilitat a cinematografies de diferents àrees geogràfiques i culturals.

Maria Coscoll i Xavi Bachs, activistes de CineBaix