L’ARTICLE DEL MES PER MERCÈ RENOM
Els reptes de l’alimentació: passat i present d’una funció imprescindible
Cada vegada som més conscients de com l’alimentació és important per sostenir, no solament la nostra vida, sinó també la del planeta. El juliol de l’any 2020 el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat es va adherir a la Carta Alimentaria de la Regió Metropolitana de Barcelona, una iniciativa del Pla Estratègic Metropolità (PEMB), que des de fa anys impulsa reflexions sobre producció i consum alimentari. Fa uns mesos el Centre d’Estudis, en col·laboració amb el PEMB, va organitzar una sèrie de sessions destinades a reflexionar sobre hàbits alimentaris, alimentació saludable, dietes, malbaratament de menjar i, també, a relacionar aquests actes tant personals amb altres de col·lectius com la gestió dels residus, els impactes de l’agricultura i la ramaderia en el medi ambient o en les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Són part dels reptes als que ens enfrontem avui, que demanen coneixement, compromisos personals i governança per a fer-hi front.
D’altra banda, Barcelona va ser una de les ciutats que van signar l’anomenat Pacte de Milà, l’any 2015, les quals assumeixen el compromís de “treballar en el desenvolupament de sistemes alimentaris sostenibles, inclusius, resilients, segurs i diversificats, amb l’objectiu d’assegurar menjar sa i accessible a totes les persones, reduir el malbaratament d’aliments, preservar la biodiversitat i mitigar el canvi climàtic i, alhora, adaptar-se als seus efectes” [el Pacte és consultable: Urban Food Policy Pact (foodpolicymilano.org)]. A més, aquest any 2021 Barcelona ha estat la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible i ha organitzat trobades i actes diversos destinats a prendre consciència del que significa alimentar-nos.
Aquestes circumstàncies han afavorit la creació de l’exposició Alimentar Barcelona: ciutat, proveïment i salut, promoguda pel Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) al Saló del Tinell, inaugurada l’octubre d’aquest any i oberta fins l’octubre de l’any que ve. L’exposició té dues parts: una inicial, comissariada per Enric Tello, dedicada a alertar sobre els reptes alimentaris de l’actualitat, i una segona, comissariada per mi mateixa, juntament amb Ramon Pujades, que mostra com la ciutat de Barcelona ha fet front als reptes que se li han anat plantejant al llarg de vuit segles d’història [podeu veure els textos de l’exposició i alguna imatge a l’enllaç: Alimentar Barcelona. Ciutat, proveïment i salut | Museu Historia de Barcelona | Ajuntament de Barcelona].
El coneixement de com una ciutat s’alimenta i de quines institucions i polítiques alimentàries li han permès proveir-se demana la col·laboració interdisciplinària d’especialistes en diverses disciplines i cronologies. A patir de l’any 2011 el MUHBA va promoure aquesta col·laboració, que es va concretar en dues jornades (2013 i 2014), i en la publicació del llibre Proveir Barcelona: el municipi i l’alimentació de la ciutat, 1329-1930 (2016) [consultable en línia a: Proveir Barcelona: el municipi i l’alimentació de la ciutat 1329-1930 | Museu Historia de Barcelona | Ajuntament de Barcelona]. Aquestes aportacions han estat una base molt sòlida per a l’exposició, que compta amb una excel·lent realització museogràfica i de disseny.
Convido a visitar l’exposició i m’ofereixo jo mateixa a acompanyar els grups que ho desitgin.
Mercè Renom
Historiadora, membre del CECBL i comissària de l’exposició Alimentar Barcelona: ciutat, alimentació i salut