Novetats bibliogràfiques del CECBLL
Encetem l’any amb dos llibres d’un alt valor per al coneixement del patrimoni de la nostra comarca! Es tracta de dos llibres que de ben segur us agradarà tenir a mà a les vostres prestatgeries, amb dues autores de luxe, grans expertes en les temàtiques que tracten.
La superació de la crisi agrària de finals del segle XIX al Baix Llobregat (1860-1930) de la Dra. Gemma Tribó Traveria.
El llibre és una síntesis de la tesi doctoral de Gemma Tribó, acabada l’any 1989, Evolució de l’estructura agrària del Baix Llobregat (1860-1930), i dirigida pel doctor Emili Giralt Raventós.
Ha estat editat per Edicions del Llobregat, el segell editorial del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.
La publicació té un total de 407 pàgines de text, conté més de 100 taules i gràfics repartits per tot el llibre, diverses fotografies, dos annexos i una bibliografia final de l’obra.
Aquest llibre ha estat prologat per Mercè Renom Pulit, Doctora en Història, membre del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat i del Grup Treball, Institucions i Génere de la Universitat de Barcelona.
La tesi de Tribó, molt ben rebuda en els àmbits acadèmics, va constituir una molt destacada aportació al coneixement del passat agrícola del Baix Llobregat, tant per significar una fita en el balanç de la història econòmica i social d’aquest territori, com per les novetats metodològiques i el seu tractament científic.
Amb aquesta síntesis, l’autora coverteix la seva tesi en un llibre de divulgació. Els investigadors i les investigadores interessades en el tema han consultat la tesi, però la ciutadania, i especialment els pocs pagesos i pageses que encara queden per la comarca, potser els agradarà conèixer un trosset de la seva història. Publicar el llibre també vol ser un acte d’agraïment a totes les persones i institucions que en el seu moment van col·laborar a fer possible la tesi.
La Colònia Sedó d’Esparreguera. La llarga trajectòria d’una colònia industrial emblemàtica, de la Dra. Gràcia Dorel-Ferré
Es tracta de l’única publicació existent de caràcter divulgatiu sobre la colònia Sedó d’Esparreguera, un conjunt fabril que inicia la seva trajectòria el 1846 i que està en funcionament, adaptant-se a la tecnologia i la sociologia de cada moment, fins el 1980.
La Colònia Sedó destaca per ser un conjunt patrimonial de primer ordre. Encara ara és un espai industrial viu, en el qual es desenvolupen activitats productives. Però els carrers, les naus i tot el conjunt resten, tot i mal conservats, fidels a l’arquitectura i la manera de fer d’una època i expressen a la perfecció el que va ser el procés d’industrialització de Catalunya i les diferents fonts d’energia que el van fer possible al llarg de quasi un segle i mig de funcionament.
Gràcia Dorel-Ferré és experta en patrimoni industrial en general i en la Colònia Sedó en particular. Ella és consultora de la UNESCO en matèria de patrimoni industrial i professora en diverses universitats de França, on hi té la residència.
La publicació que ara ens ocupa és un llibre de gran format i tapa dura, de clar caràcter divulgatiu, tant pel contingut i plantejaments com per la maquetació. Està profusament il·lustrat amb fotografies i documents antics. Val a dir que l’autora ha fet un gran esforç no només de recerca i síntesi, sinó de cerca de nou material documental que apareix al llibre i que es publica per primera vegada.
Com tot el que s’edita amb el segell editorial Edicions del Llobregat, els llibres compten amb número d’ISBN i DIPÒSIT LEGAL. Els socis i les sòcies del CECBLL podran adquirir els llibres al 50% de descompte.