Presentació de la base de dades de l’empresonament franquista al Baix Llobregat
El divendres 25 de gener es va presentar l’ampliació de la base de dades del Memorial Democràtic del Baix Llobregat. Aquesta base de dades recull registres de persones del Baix Llobregat que van passar per diferents presons franquistes. S’han combinat les xifres del buidatge del fons de la presó del partit judicial de Sant Feliu de Llobregat, on es van recollir 1.612 persones empresonades en aquesta presó durant el període 1939-1943, fins ara consultable al cercador de víctimes, amb nous registres de 5.465 empresonats i empresonades del Baix Llobregat, a partir d’una investigació de més d’una dècada per diversos arxius i fonts documentals, principalment els fons de presons d’homes i dones de l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) i els processos sumaríssims de l’Arxiu del Tribunal Militar Territorial Tercer de Barcelona (ATMT3).
Aquesta eina, així com el projecte on s’emmarca, és ben viva. Per això cal seguir treballant per completar el buidatge que ha fet el Joan Montblanc – historiador i artífex d’aquesta segona etapa de la base de dades del projecte- , ja que l’eina és molt útil però encara està incomplerta. Per posar exemples faltaria acabar el buidatge de l’empresonament a aquestes mateixes presons barcelonines posteriors a 1960, en el cas de la presó Model i posteriors a 1954 en el cal de la presó de dones de les Corts .
A l’acte ens van acompanyar el regidor de l’ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, Manuel Leiva, el conseller comarcal de cultura i memòria, Lluís Monfort i la nostra presidenta Conxita Sánchez, que van obrir l’acte. Tot seguit van intervenir Neus Ribas, tècnica del projecte des de l’any 2008, que ens va explicar els origens del Memorial Democràtic del Baix Llobregat i els resultats que s’han obtingut; Xavier Calderé historiador i arxiver de Viladecans, soci responsable de la posada en marxa de la web del projecte; i finalment l’historiador pratenc Joan Montblanc, que ens va explicar com s’ha fet el buidatge d’aquests expedients, la metodologia de la seva investigació, el trencaclosques que va suposar les diferents fonts documentals consultades, estadístiques i xifres resultants del buidatge i l’estat deplorable de les tres principals presons per les que van passar els baixllobregatins i les baixllobregatines.
En acabar l’acte vem gaudir amb un concert de músiques de la generació del 36 a càrrec d’Emiliano Valdeolivas, dins el nostre programa lluiRL’art.