Quart Itinerari “El riu més treballador”, CAN BROS

El dissabte 13 de gener  es va dur a terme  el 4art Itinerari de la guia “El riu més treballador” a CAN BROS, que s’havia de fer el 16 de setembre de 2017 i que es va anul·lar per risc de pluges.

Tal com estava previst vam poder veure la resclosa, les comportes, el canal de derivació, l’edifici de la central i el canal de desguàs. Però en aquesta ocasió, de la mà de l’Agnès dal Maschio  i del Josep Padró (comissària i membre de la Comissió Científica de l’exposició,“El brogit de la indústria al Baix Llobregat” feta l’any 2002), vam poder conèixer el que va significar la colònia de can Bros. Vam saber que la colònia tenia una composició mixta, agrícola i industrial i que molts habitants eren alhora pagesos i obrers. La colònia va arribar a tenir 474 habitants a principis del segle XX dels quals 300 eren obrers  a la fàbrica.

Can Bros era un nucli urbà relativament tancat i aïllat de l’entorn, construït amb criteris d’economia d’espai i de costos. Tant els vells edificis dels molins de principis de segle, com les fàbriques de mitjans del segle XIX, eren dignes representants de l’arquitectura industrial del seu moment, mentre que els habitatges van patir la pobresa de recursos esmerçats en la seva construcció.

El tancament de la fàbrica el 1967, va significar un progressiu abandó dels habitatges i, per extensió, de la colònia en sí. Actualment es manté la fabricació d’electricitat a partir d’una mini central hidroelèctrica, alimentada per la resclosa i el canal originals. També s’estan reutilitzant i rehabilitant els edificis industrials.

A la galeria de la Masia dels Elies, es poden veure unes pintures al sostre i a les parets que van ser fetes com a pagament del lloguer d’un pintor que va viure a la casa.