TAULA RODONA “ESPAI PÚBLIC, QUALITAT DE VIDA I DIMENSIÓ TERRITORIAL”
Després del congrés “El Baix Llobregat a debat”, celebrat entre els anys 2016 i 2017, hem volgut seguir aprofundint en temes d’interès territorial respecte la configuració dels nostres municipis, les nostres comarques i l’entorn metropolità. És per això que hem obert les reflexions que anomenem DIÀLEGS LLOBREGAT-BESÒS-BARCELONA conjuntament amb Pla Estratègic Metropolità de Barcelona.
Les poblacions del Baix Llobregat tenen característiques comunes de vida urbana i conformen un espai de primera i segona corona a l’entorn de Barcelona, un conglomerat urbà de més de vuit-cents mil habitants que tenen comportaments urbans similars. Una estructura de pobles i ciutats enxarxada que poden actuar de manera col·laborativa. Però de la mateixa manera que cal fer xarxa dintre del Baix Llobregat, aquest territori ha d’estar ben enxarxat amb el seu entorn i amb els territoris i comarques properes en el marc de l’àrea metropolitana.
És dins d’aquests diàlegs que el dilluns 20 de novembre, al Centre Cívic Mas Lluí (seu del CECBLL), es va dur a terme la taula rodona “Espai públic, qualitat de vida i dimensió territorial”. Els objectius de la taula eren: posar en comú la greu problemàtica de la contaminació atmosfèrica; buscar solucions per a la creació d’espais urbans accessibles i útils per a la convivència; conèixer altres maneres de dissenyar els entorns urbans i conèixer altres rols dels espais públics que completen la malla urbana i comuniquen la xarxa comarcal i metropolitana.
Les persones que van formar la taula van ser Salvador Rueda, director de l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona; Carme Miralles, profesora de geografia urbana UAB. Especialista en mobilitat urbana i planificació territorial; Joan Manel González, arquitecte i cap del servei tècnic de rehabilitació i regeneració urbana de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet; Albert Ferrer, arquitecte municipal de Sant Feliu de Llobregat i Genoveva Català, membre de Junta del CECBLL i moderadora de la taula. Va ser un interessant debat on es va parlar, entre molts altres temes, de la creació de les superilles, un nou concepte que redefineix l’espai públic de la ciutat com a llocs habitables, on s’allibera la major part de l’espai per als ciutadans i per a usos que no són els del transport i el vehicle privat.