EDITORIAL (OCTUBRE 2017): Tardor de 2017

Aquest octubre de 2017 serà un mes que passarà a formar part de la història del nostre país. En el moment de redactar aquesta editorial encara no ha finalitzat, però apunta en els seus últims dies a ser viscut amb força intensitat.

El Centre d’Estudis ens reiterem en la defensa de la llibertat i de la democràcia. El protagonisme social i polític pertany a la ciutadania. Sempre hem estat al costat de la defensa de les institucions d’autogovern de Catalunya i ens hem afirmat en el dret a decidir i a favor del Pacte Nacional pel Referèndum. També mostrant la nostra solidaritat amb l’ANC i Òminium Cultural reivindicant la llibertat dels Jordi’s. Com entitat, continuarem col·laborant en tot allò que contribueixi a retornar l’autogovern i les institucions catalanes al seu normal funcionament.

La nostra vocació és contribuir al creixement de la cultura, el foment del coneixement i la cohesió social. El rigor en el treball i la recerca, el valor de la cultura i el patrimoni, l’aprofundiment en la realitat social i en el coneixement, són eixos de la nostra tasca quotidiana, que en aquest mes hem continuat desenvolupant.

Vàrem iniciar el curs amb activitats com la 4a.Jornada de Paisatge Contemporani al Baix Llobregat on abordarem “Les agricultures del Baix Llobregat” i amb el Fòrum de Dones Pageses.

També hem treballat de manera col·laborativa amb Soler i Sauret en l’edició del seu llibre. Amb l’Arxiu Comarcal, l’Ajuntament de Sant Feliu i altres entitats, en la commemoració del Centenari de la Revolució Russa que ha comptat amb una magnífica exposició que encara es pot visitar a l’Arxiu. Aquesta exposició ha anat acompanyada d’una taula rodona sobre els nens i les nenes de la guerra i de la presentació del llibre “Trenes Tallades”  amb la presència de la seva  autora, una nena de la guerra que ens va colpir amb les seves vivències.

Han continuat les visites guiades els dissabtes pel riu més treballador amb una gran acollida per part de socis i sòcies. El nostre lluiRL’art, un espai per creacions de petit format  que amb tanta il·lusió impulsem, continua oferint espectacles musicals, teatrals, poètics de gran qualitat produïts al Baix Llobregat per gent del Baix Llobregat. S’han iniciat les presentacions de la darrere recerca col·lectiva sobre “La Setmana Tràgica i el seu context en el Baix Llobregat, 1890-1923”

Aquestes serien només algunes de les moltes activitats que s’han impulsat en el nou curs en el que mostrem, una vegada més, l’activisme i el dinamisme de la nostra entitat.

El Centre d’Estudis hem afirmat en reiterades ocasions que la cultura democràtica reclama solucions polítiques als problemes polítics i  la realitat ens demostra que les solucions judicials, repressives i de manca de llibertat, no són útils per aprofundir en la democràcia.

Mantenim un ferm compromís amb les persones, el seu passat, el seu present i el seu futur. Des del ben entès que la pluralitat ha estat sempre un valor de la nostra entitat i que, entre les persones associades, hi ha una gran diversitat d’opcions i una gran pluralitat ideològica. No som aliens, però, als moments i a les dificultats que vivim, però considerem que el nostre és un espai privilegiat d’encontre de treball col·laboratiu des del que volem continuar generant un marc de diàleg i convivència fraternal obert a tothom.