3a Escola d’Estiu del Baix Llobregat: L’organització territorial a debat

3a ESCOLA D’ESTIU DEL BAIX LLOBREGAT

L’organització territorial a debat

 

Finalment l’Escola d’estiu del Baix Llobregat ha tingut lloc el 28 de setembre, encara amb temperatures pròpies del període estival. L’escenari ha estat la Masoveria de Can Tinturé, a Esplugues de Llobregat.

Ha estat una interessant sessió encapçalada per 4 ponències i una taula rodona. Les ponències han estat introduïdes per Conxita Sánchez, membre de la Junta del CECBLL i han estat realitzades per Jaume Bosch, advocat, també membre de la Junta del Centre; Mariona Tomàs, professora de la UB especialista en governança metropolitana; Ricard Gomà, director de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona; i Oriol Estela, director general del Pla Estratègic Metropolità. A continuació Sílvia Guillén, periodista i membre de la Junta del Centre, ha moderat una taula rodona en la que també han intervingut Jordi Cuyàs,  president de Pro-Vegueria del Penedès; Carme Rimbau, presidenta del Centre d’Estudis de l’Hospitalet i Genoveva Català, presidenta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat. Estava prevista també la intervenció de Manel Larrosa, membre de la Junta de Fem Vallès, que a última hora ha hagut d’anul·lar i ens ha enviat un text que ha estat llegit per la moderadora de la taula. Al llarg de la jornada s’han anat tractant diversos temes: la història de l’organització territorial de Catalunya; la concentració demogràfica en el sí de les àrees metropolitanes, que el 2030 aglutinaran el 60 % de la població; la manca de dedicació política a un qüestió tant important com l’organització i la governança del territori; el tema de les desigualtats socials i la seva relació amb el la gestió del territori;  com aquestes desigualtats haurien de ser tingudes en compte en un nou model de governança; o la qüestió de la qualitat de vida pel que fa a equipaments, transport, etc. S’ha parlat també de la necessitat d’estendre el debat del terreny polític i acadèmic al terreny ciutadà. La cloenda de l’acte ha anat a càrrec de Montserrat Pérez, tinenta d’alcaldessa d’Esplugues de Llobregat.

La 3a Escola d’Estiu ha comptat amb l’assistència d’una trentena llarga de persones, algunes de les quals han participat al final en el debat.