Què fem / Recerca
L’any 2020 el CECBLL va impulsar la 11a convocatòria de recerca col·lectiva sobre el tema exili i deportació a la comarca del Baix Llobregat, amb l’objectiu de conèixer qui van ser els baixllobregatins i baixllobregatines que van marxar cap a l’exili per evitar les repressàlies de la dictadura franquista, quina va ser la seva trajectòria i la seva dispersió geogràfica, i quin exili esdevingué permanent fins a esdevenir immigrants en les societats d’acollida. Ens trobem doncs en el quart i darrer any de la fase de recerca, per inicar després el procès de publicació dels resultats obtinguts.
Els més de 50 membres de l’equip han estat fent recerca de forma organitzada segons el seu municipi per diversos arxius, sèries documents i fonts digitalitzades d’aquí i de França, com per exemple, els fonds du camp d’internement de Mérignac-Beaudésert; arxius alemanys referents a Treball forçat; el portal ‘Treballs forçats a l’Estat nazi’ del Arxius Federals; el Centre de Documentació sobre treballs forçats a l’estat nazi a Berlin; la web de l’Associació d’Aviadors de la República (ADAR); la web que conté l’arxiu excel amb el llistat de les Companyies de Treballadors; webs amb bases de dades d’estat civil i registres genealògics; arxius de la Division des Archives des víctimes des conflits contemporanis del Service Historique de la Defense (SHD) del Ministeri de l’Exercit, a Caen; els fons en linia sobre l’exili a l’Arxiu Nacional de Catalunya i a l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat…També una extensa bibliografia consultada que recollirem a la publicació resultant d’aquesta recerca.
Organitza:
Amb el suport de:
L’equip
En aquesta convocatòria hi participen una cinquantena de persones d’arreu de la comarca que ja han aconseguit recuperar un important i rigurós coneixement amb fonts primàries, al voltant de la temàtica de l’exili i la invisibilització que aquest ha sofert a cada municipi. En total hi participen 22 municipis o equips de recerca de la comarca que estan finalitzant les seves tasques de forma i a ritmes desiguals, com era d’esperar en una recerca d’aquest abast.
Coordinació de la recerca:
MARIBEL OLLÉ TORRENT
Llicenciada en Història Contemporània per la UB (1986), Postgrau en edició, UB (1994), i Master en Història Contemporània i Món Actual per la UB (2017), està vinculada al Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat des del 1989, en el marc del qual, i més enllà d’aquest, ha realitzat diverses recerques històriques, i en portà la gestió cultural de 1989 a 1992.
És autora de la investigació realitzada en el marc del Màster en Història Contemporània i Món Actual (2015-2017) de la Universitat de Barcelona, Aproximació a l’estudi de l’exili polític de 1939 al Baix Llobregat. Estat de la qüestió i Estudi de cas sobre Sant Feliu de Llobregat, presentat el setembre de 2017 a la UB, el qual és consultable online, http://diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/126729/1/TFM_Oll%C3%A9_Torrent_Maribel.pdf
Els equips de treball:
Detallem a continuació els treballs presentats i les seves respectives autories:
- CERVELLO I LA PALMA DE CERVELLO – Josep Llurba Rigol i Francesc Pasqual amb la col.laboració de Mercè Duran i Maribel Ollé
- CORBERA DE LLOBREGAT – Ferran Royo Urgelés
- CORNELLA DE LLOBREGAT – Ignasi Doñate Sanglas, Anna Plans Berenguer i Ma. Carmen Romero López, amb les col·laboracions d’Ignasi Sayol Santamaria i Jordi Suñé Morales
- ESPARREGUERA – Joana Llordella i J.M Cobos
- ESPLUGUES DE LLOBREGAT – Tina Merino, Roser Vilardell i Marta del Planell
- GAVA- Assumpció Gabernet, Josep Campmany, Jordi Soler Vinyes
- MARTORELL – Maribel Ollé amb la col·laboració de Ferran Balanza
- MOLINS DE REI – Carles Martínez, Anna Simó
- OLESA DE MONTSERRAT- Blanca Mampel, Fèlix Figueras, Josep Daura, Pau Figueras
- PALLEJA – Josep Campanales Moliner
- PAPIOL, EL – Lluïsa Amat Bozzo
- PRAT DE LLOBREGAT, EL – Maribel Ollé
- SANT ANDREU DE LA BARCA – Lluís Miñarro
- SANT BOI DE LLOBREGAT- Carles Serret
- SANT ESTEVE SESROVIRES- Carmen Casado Calvo, Elisa Llanos Retamero i la col·laboració en tasques de documentació de Natividad Tirado Caballero i Antonia Aranda Cardenete
- SANT FELIU DE LLOBREGAT- Josep Maria Gelabart i la col·laboració de Maribel Ollé
- SANT JOAN DESPÍ- Alejandro Ros
- SANT JUST DESVERN- Jordi Amigó i Barbeta, Francesc Blasco i Urpinell, Vicenç Duran i Subirana, Maite Ganalda i Gracia, Daniel Cardona i Pera, Roger Cunties Farràs, Pere Font Grassa, Juli Ochoa González
- SANT VICENC DELS HORTS- Roser Calpe
- SANTA COLOMA DE CERVELLO – Josep Padró Margó
- VALLIRANA- Francesc Ollé
Activitats entorn a la recerca
En aquesta convocatòria hi participen una cinquantena de persones d’arreu de la comarca que ja han aconseguit recuperar un important i rigurós coneixement amb fonts primàries, al voltant de la temàtica de l’exili i la invisibilització que aquest ha sofert a cada municipi. En total hi participen 22 municipis o equips de recerca de la comarca que estan finalitzant les seves tasques de forma i a ritmes desiguals, com era d’esperar en una recerca d’aquest abast.
OBRIM LA CONVOCATÒRIA!
27 d’octubre de 2020
Tal dia com aquest, el CECBLL explicava a la comarca que començàvem una recerca pionera: l’exili i la deportació al Baix Llobregat. Des del primer dia que es va fer públic ens van contactar moltes persones, historiadores d’ofici i de hobby, que els interessava formar part d’aquest gran projecte.
Jornada formativa “Historiar l’èxode republicà de 1939 en clau local”
7 de novembre de 2020
L’activitat va contar amb les aportacions de Jordi Gaitx, Ruben Doll, Laia Arañó; i Juan M. Calvo. A partir d’aquesta formació es va obrir el període de creació dels equips de treball de la recerca.
Primera trobada de l’equip de recerca de l’exili i deportació al Baix Llobregat
18 de gener de 2021
Sessió virtual de tot l’equip de recerca que, sota la direcció de Maribel Ollé, estudiaran l’abast de l’exili i de la deportació a diferents municipis de la comarca. Trobada per crear eines de treball, definir propostes de guions a treballar i per perfilar unes primeres orientacions de la recerca.
Visita a l’exposició “La maleta d’Agustí Centelles”
16 d’octubre de 2021
L’equip de la 11a recerca col·lectiva sobre l’exili i la deportació, va tenir el privilegi de visitar l’exposició “La maleta d’Agustí Centelles”, una exposició fotogràfica de l’exili a la sala MercArt de Sant Just Desvern.
Primera activitat oberta al públic de la 11a recerca col·lectiva d’exili i deportació al Baix Llobregat
1 d’abril de 2022
Amb les ponències de Daniel Díaz Esculies, Jordi Oliva i Llorens, Rosa Calpe, Miquel Sinyol, Montse Siñol, Marta de Planell, Roser Vilardell i Ignasi Sayol.
Activitat oberta al públic i Exposició “Republicans espanyols víctimes del nazisme”
21 d’abril de 2022
En la jornada van particiar persones vinculades a l’equip de recerca van fer la reconstrucció de casos concrets baixllobregatins: Carles Quesada, Xavier Martí Juan i Jordi Jiménez, Agustí Castellano, Blanca Mampel, Fèlix Figueres i Xavier Martí Juan, Isidoro Teruel (membre de la Junta d’Amical Mauthausen). Tot seguit es va inagurar l’exposició.
Nova sessió de formació per l’equip de la 11a recerca col·lectiva
5 de juliol de 2022
Aquesta vegada va ser una sessió més pràctica destinada a unificar criteris per a la confecció del Cens de deportats i exiliats de la comarca. Aquest cens es confeccionarà recollint noms i dades de les persones exiliades i deportades de tots els municipis de la comarca que recuperi l’equip.
Participació en el XIII Congrés de la CCEPC “Exilis a l’època contemporània (segles XIX i XX). Territoris de partida, territoris d’acollida.”
4, 5 i 6 de novembre de 2022
Una delegació de persones representats del Centre d’Estudis van pujar fins a La Jonquera per acompanyar la ponència presentada per la nostra sòcia Maribel Ollé que duia per títol “Exili i deportació al Baix Llobregat, una història en construcció de l’emigració republicana de 1939”.
Activitat formativa “La contribució dels republicans catalans en la lluita contra l’alemanya nazi durant la 2GM, els prolegòmens de la resistència antifranquista”
23 de novembre de 2022
Els conferenciants van ser Daniel Arasa, Fermí Rubiralta i Oriol Falguera que van fer valuoses aportacions dels marcs generals, temàtics o memorials en relació a les temàtiques plantejades al programa. També hi van participar membre de l’equip de recerca com Carles Serret per Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Amat pel Papiol, Pere Font amb Juli Ochoa i Jordi Amigó per Sant Just Desvern, Alejandro Ros per Sant Joan Despí, Josep Padró i Aleix Font per la Colònia Güell, que van presentar casos treballats documentalment en relació a la temàtica o retrats biogràfics a partir del seu coneixement o testimoniatge.
Jornada “L’activitat cultural dels republicans catalans i baixllobregatins a l’exili francès i americà, i exili en femení”
3 de maig de 2023
Activitat de la recerca col·lectiva “Exili i deportació al Baix Llobregat”, amb la participació de Josep Maria Solé i Sabaté (UB-UAB), Joana Llordella i Blanca Mampel, i Josep Maria Cobos (de l’equip de treball d’Esparregeura), Jordi Soler Vinyes (Equip de Gavà), Teresa Fèrriz Roure (UOC), Carmen Romero (equip de treball de Cornellà), Lluïsa Amat (equip de treball del Papiol).
Inauguració de l’exposició “On són? 85 anys d’exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya”
28 de febrer de 2024
Arrel de l’impuls de l’11a convocatòria de recerca col·lectiva sobre el tema exili i deportació a la comarca del Baix Llobregat, el CECBLL aposta més que mai per acostar els temes de memòria democràtica a la ciutadania, per això vam portar a la seu del CECBLL aquesta exposició comissariada per Queralt Soler.
Activitat amb joves d’homenatge als deportats del Baix Llobregat
30 de maig de 2024
Es va aprofitar el 2 de maig, Dia d’Homenatge als espanyols deportats i morts a Mauthausen i en altres camps i a totes les víctimes del nazisme d’Espanya, per treballar amb els joves de Sant Feliu el període d’exili i deportació i se’ls va presentar la tasca de l’11a recerca col·lectiva del Baix Llobregat. Posteriorment, es va treballar a les aules aquesta temàtica i van participar durant l’homenatge amb les seves pròpies reivindicacions sobre l’actualitat.
I ara què?
- Els equips de recerca tenen dos objectius: la creació d’un article sobre l’exili i deportació del seu municipi i el de la confecció d’un cens d’exiliats i deportats. Avui dia, la majoria dels equips ja han pogut concloure la seva recerca i han lliurat tant una part com l’altre.
- Actualment, ens trobem en un punt en què s’estan unificant les dades dels diversos censos de deportats per a fer una explotació de les dades totals de les persones exiliades i deportades del Baix Llobregat. Aquesta tasca és lenta i feixuga, però es preveu que l’últim trimestre de 2025 estigui conclosa. Paral·lelament ja s’està començant a treballar amb els possibles mapes conceptuals que expliquen la recerca amb les dades recollides.
- Enguany fa 80 anys de l’alliberament del Camp de Mauthausen, motiu pel qual una delegació de 25 persones de la 11a recerca sobre l’Exili i Deportació viatjaran a Mauthausen amb l’Associació Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme els dies 9 al 12 de maig de 2025.
- Durant el 2025 buscarem finançament per la publicació de la recerca, una part imprescindible del procés, ja que el CECBLL és una entitat sense ànim de lucre amb uns recursos força limitats. A finals de 2025 es començarà a fer la primera maqueta de la publicació. Si tot segueix el seu curs, esperem tenir la publicació acabada durant el 2026.