Visita a l’exposició “La maleta d’Agustí Centelles”

L’equip de la 11a recerca col·lectiva sobre l’exili i la deportació, va tenir el privilegi de visitar el dissabte 16 d’octubre l’exposició “La maleta d’Agustí Centelles”, una exposició fotogràfica de l’exili a la sala MercArt de Sant Just Desvern. A més, la visita la va fer el fill del fotògraf Sergi Centelles, coneixedor  de primera mà de l’arxiu del seu pare Agustí Centelles,  alhora que  conservador i divulgador, juntament amb el seu fill Agustí,  d’un  llegat que  ha esdevingut un referent  mundial del fotoperiodisme modern i que va sobreviure  als avatars de la repressió i l’exili.

Ens va traçar la trajectòria del seu pare marcada sobretot pel  seu compromís  amb la República com a reporter dels fronts de guerra  i la rereguarda  catalana per al Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya, amb la realització  de fotografies que han esdevingut icòniques; i vam poder copsar el seu enginy i audàcia en muntar una càmera fosca -simulada a la sala de l’exposició- i un laboratori dins del seu barracó  del Camp de Bram, que va permetre a molts altres convivents al camp enviar una fotografia a les seves famílies.

En acabar les explicacions ens vam fer una foto de grup amb el Sergi i l’Agusti Centelles i, tot seguit,  la presidenta del CECBLL, Genoveva Català, els va obsequiar amb uns vins produïts al nord de la comarca i el nostre llibre Paisatges contemporanis del Baix Llobregat,  com a mostra d’agraïment.

Tot seguit, l’equip va fer una reunió de treball per avançar amb aquesta recerca dirigida per Maribel Ollé, que el CECBLL vam posar en marxa l’any 2020.

Amb el suport de