Activitat a Esparreguera de la “Recerca Exili i Deportació al Baix Llobregat”

Després d’una benvinguda i  presentació institucional per part de l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas i de la presidenta del CECBLL, Genoveva Català, es va iniciar la jornada  L’activitat cultural  dels republicans catalans i baixllobregatins a l’exili  francès i americà, i exili en femení, duta a terme la tarda del 3 de maig a la Biblioteca Municipal l’Ateneu d’Esparreguera.

La primera part de la jornada va començar amb la conferència L’Activitat cultural dels republicans catalans de l’historiador Josep Maria Solé  Sabaté, que va fer una panoràmica dels casals catalans al món en relació a la  diàspora republicana i el seu paper com a lloc refugi per a l’exili republicà.

Aquesta part de l’acte es va completar amb dues trajectòries baixllobregatines: una d’Esparreguera de la mà de Josep Maria Cobos i Joan Llordella sobre la recerca que estant duent a terme en el municipi Esparreguera. Joana Llordella, va presentar dues trajectòries de França, rellevants pel que fa a l’activisme cultural, sobre Francesca Monné, promotora d’iniciatives musicals i teatrals, i Miquel Galceran, que participà en la reconstrucció d’ERC a França. I les altres trajectòries, de la mà de Jordi Soler Vinyes de Gavà, que presentà  dues  de les trajectòries mexicanes més singulars de l’exili cultural català, i que formen part del seu exili familiar; la trajectòria política i  cultural del seu pare Josep Soler Vidal, estretament relacionada amb la intel·lectualitat catalana, i la del seu germà, Martí Soler Vinyes, que arribà  essent adolescent  a Mèxic i  acabà integrant-se  en la producció  cultural mexicana, com un dels editors fonamentals del país.

Pel que fa a la segona part, l’Exili en femení,  la investigadora Teresa Fèrriz va inaugurar i  emmarcar la temàtica  dedicada a les dones i l’exili, a partir sobretot d’haver comissariat l’exposició del Museu de l’Exili, Exiliades. Els fils vermells entrellaçats. Va oferir una panoràmica del sentit i els continguts reunits per  a l’exposició i  una reflexió sobre  la dificultat d’estudiar les dones de l’exili, les ‘sense nom’, d’identificar-les i documentar-les, apuntant com a vies de superació d’aquesta invisibilitat, la localització dels fons privats  de documentació  de les dones i la necessitat d’abordar una investigació en xarxa d’aquesta temàtica.

Per manca de temps, no es va poder culminar la programació de l’activitat, de manera que esperem que aviat puguem recuperar les trajectòries de dones que havien preparat per a l’ocasió de Carmen Romero (sobre Vicenta Agustín i Carme Forgas); de Lluïsa Amat (sobre Lliberta Amigó Sendra); i de Joana Llordella (sobre Antònia Galceràn Monné).

Com a tancament de la sessió,  es donà pas a la representació guionitzada per Joana Llordella, Un camí fràgil als camins de Pau, una versió reduïda d’un projecte educatiu més ampli d’homenatge als exiliats d’Esparreguera, amb la participació de  Mayte Gómez i Roser Pla (veus), Pau i Jordina Ibars (coreografia), David Oriol Rebollo (so), Radio Esparreguera i la col·laboració de Denís i Erol Ileri.

 

 

 

Amb el suport de: