ACTE DE LLIURAMENT DELS PREMIS EDURECERCA 2018

El 15 de juny de 2018 s’ha celebrat a l’auditori del Palau Falguera de Sant Feliu de Llobregat l’acte de lliurament de la sisena edició dels Premis Edurecerca. Aquests premis, promoguts pels Serveis Territorials al Baix Llobregat del Departament d’Ensenyament juntament amb diferents entitats col•laboradores, volen reconèixer la tasca d’investigació que es porta a terme als centres educatius de secundària de tota la comarca.

La quantitat i qualitat dels treballs seleccionats pels diferents fòrums organitzats pels serveis educatius del Baix Llobregat d’enguany, demostren la consolidació d’aquesta iniciativa que permet a l’alumnat acostar-se al difícil i alhora apassionant món de la recerca.

El Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat és una de les modalitats dels premis Edurecerca des del primer any del certàmen. Enguany s’han presentat un total de 7 treballs de recerca, tots d’una excel·lent qualitat. Són els següents:

Títol Alumne
1 Biocontrol d’espècies. Estudi de la patogenicitat de Fusarium oxysporum en exemplars d’Ailanthus altissima del Parc Natural de Collserola Víctor González Sancho
2 Un pasado común. La Roca Maria Catalán Castañeda
3 El Montserratí: la muntanya que mancomuna pobles Dolça Arús i Ferran Cerdeira
4 Montesa Ricardo Castillo Pinto
5 À moi d’influencer le monde Laura Ovejas
6 La islamofòbia a Cornellà Mohsin Benlfkih Aabich
7 La colonització romana del Baix Llobregat Àngel Costa i Laia Sagristà

El jurat va decidir atorgar el premi al treball de Mohsin Benlfkih, La islamofòbia a Cornellà, perquè ha situat el tema d’estudi en el marc europeu i  per concretar després en el cas de Cornellà; ha fet un plantejament  global del tema, i ha emprat la metodologia d’enquesta de manera adequada al tema i amb els subjectes ben seleccionats.

Enguany, a més, el CECBLL també ha incentivat la creació del taller del matí d’Edurecerca sobre energies renovables a càrrec del CSIRE i del CMES, amb una molt bona acceptació per part de l’alumnat que hi va participar.

El CMES (Col·lectiu per a un Nou Model Energètic i Social Sostenible), entrarà a formar part com a modalitat Edurecerca de cara a l’any que ve. Aquesta entitat és bel·ligerant amb la TRANSICIÓ ENERGÈTICA: serà SI o SI. En l’acte d’entrega de premis Carles Riba, que actualment és president del CMES i membre de Junta del CECBLL, va convidar als estudiants a treballar en la transició energètica i a optar al premi. Es pot fer des de moltes perspectives: tecnologia, ciències físiques, ciències naturals, sociologia o història. Totes són interessants i necessàries. I també es va dirigir al professorat anunciant que el CMES s’ofereix a assessorar un grup que impulsi l’estudi i els treballs sobre TRANSICIÓ ENERGÈTICA.