ARTICLE DEL MES PER JOSEP MARIA ROMERO I OSCAR RANDO

La Caminada pel treball digne i l’economia solidària

La Caminada pel treball digne i l’economia solidària, és una iniciativa que promovem les CCOO del Baix Llobregat i el Festival Esperanzah. És un espai de cooperació i sinèrgia entre dues entitats sòlides, de trajectòries i orígens diversos amb un arrelament profund i rellevància comarcal.

La Caminada resalta el vincle històric del Baix Llobregat amb el treball i la seva funció social. És una aposta per reivindicar, des dels valors de la transformació social i la solidaritat, un canvi de model productiu que situï al centre les persones i un treball digne amb ocupació de qualitat, estable i amb drets. Una aposta per dimensionar l’economia local, resilient, construïda des del consum conscient i responsable, la voluntat de donar respostes a les necessitats de la comunitat des de la mateixa comunitat i des del respecte per cohesionar i vertebrar el territori. Una economia productiva, verda, de present i futur, que hauria de ser capaç d’apostar per sectors dinàmics, innovadors a través de la qualificació i la formació, que incorpora el paradigma de la sostenibilitat i que és plenament conscient de la potencialitat de l’important patrimoni industrial, hídric i cultural del Baix Llobregat.

La farem el diumenge 5 de maig de 2019 al nostre espai més important, aquell que ens dóna identitat, el riu Llobregat. El Llobregat i la seva desembocadura al Delta, durant molt anys va ser exemple d’aigües brutes i contaminades. Les reivindicacions socials i populars, la demografia i la tecnologia, entre d’altres, han permès avançar en la implementació de polítiques que combinant   inteligentment capital humà i natural s’ha posat al servei de l’interès general. La  inversió pública ha permès reconvertir la situació d’un enclavament degradat i que vivia a esquenes del territori en un espai natural regenerat, d’alt valor social, econòmic i ambiental, molt reconegut i valorat per la ciutadania.

La Caminada constarà de dues marxes a peu, que sortiran de Cornellà i de Sant Feliu de Llobregat a les 9 del matí, recorreran encamblaments i espais vinculats a l’evolució del treball fins apropar-se al riu, amb distàncies de 5 quilòmetres aproximadament, molt assumibles per a un públic intergeneracional i divers. Tindrà presència destacada el Canal de la Infanta, que enguany compleix el seu bicentenari de la seva creació. Es va inaugurar per proveir el rec agrícola, però des del procés d’industrialització del segle XIX es va convertir en una font bàsica d’energia i espai de referència comarcal. Tots dos itineraris arribaran al parc fluvial de Sant Boi, on organitzarem un seguit d’activitats d’oci, infantils, culturals, de sensibilització mediambiental i farem una degustació de productes del nostre flamant Parc Agrari.

La Caminada també te la voluntat de recaptar fons destinats a entitats socials, la missió de les quals siguin coherents amb esl valors del projecte. Aquest any hem decidit que es destinin íntegrament a La Fundació per a Joves La Carena. És un centre de formació per a la reinserció educativa i laboral de joves en risc d’exclusió social, radicat a Cornellà, que inicià la seva activitat al 2007 i que passa per necessitats de recursos en un desenvolupament òptim de la seva activitat.

Hem d’agrair el suport i la col·laboració dels Ajuntaments de Sant Boi, Cornellà i Sant Feliu, que s’han implicat activament, fent una aposta important per incoporar la sostenibilitat i la protecció de l’entorn natural al centre de les seves polítiques. Comptem també amb el suport de diverses administracions, entitats socials i empreses amb responsabilitat social que volen contribuir als objetius i fer d’aquest esdeveniment una referència comarcal futura pels propers anys.

El ”Cinturón Rojo” de la Fundació Utopia – Joan N.Garcia-Nieto, ens recordava que a la dictadura franquista un destacat dirigent, va apuntar que Espanya tenia dos greus problemes: ETA i el Baix Llobregat. Avui, en un moment històric de canvis, en un context de desafiament global de canvi climàtic i d’exigència en abordar de forma justa les transicions socials i ambientals que se’ns presenten, els activistes del Baix Llobregat hauríem d’assumir com a oportunitats, que la comarca ha de continuar reforçant el seu vincle amb el riu Llobregat i l’exigència de mobilitzar a la ciutadania per reduir les desigualtats i la precarietat vital a través de treball digne, drets i igualtat.

Esperem que aquest camí que encetem ens permeti, posar a l’agenda de la comarca la reflexió que l’actual evolució i transformació vertiginosa i accelerada del treball, ha d’anar de la mà d’una manera democràtica d’entendre l’economia, socialment justa, políticament emancipadora i integradora de la nostra diversitat social.

Us hi esperem el dia 5 de maig!

Més informació a: www.lacaminada.cat

 

Josep M. Romero Velarde
Secretari general CCOO Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf

Óscar Rando
Activista del món cooperatiu i solidari. Portaveu Festival Esperanzah