EDITORIAL CECBLL (FEBRER 2019): El llibre del congrés El Baix Llobregat a debat. Una eina per continuar treballant

El dia 8 de febrer, a la seu del Consell Comarcal, presentàrem el llibre del congrés El Baix Llobregat a debat. Crònica d’un procés participatiu. En els preparatius de l’activitat tinguérem la sort de fer una passejada des de Montserrat fins al mar, seguint el curs del riu que ens dóna el nom. Travessàrem un territori farcit d’indústries, equipaments logístics, paisatges de pedra seca i de romànic, territoris densament poblats i territoris amb una urbanització dispersa o la façana del nostre litoral i els espais naturals que ens envolten. Aquest recorregut ens va portar fins a unes vinyes a Sant Esteve Sesrovires situades entre els massissos de l’Ordal i de Montserrat. Onze hectàrees de conreu que donen una producció vinícola amb denominació d’origen Penedès i un artesà de la vinya que recull una nissaga de més de 200 anys. No ens equivocàrem quan vam decidir que en la presentació del llibre comptaríem amb una artista que fa servir el vi com a tinta i que ens deixà el seu testimoni on confluïa el paisatge, la indústria i l’agricultura de regadiu i de secà. Així que regàrem la celebració amb un producte de la terra, conreat amb amor i entusiasme.

El llibre del congrés és la crònica d’un temps i d’unes persones que estimen el seu entorn i la seva gent. La suma, la confiança, la confluència i la cooperació han estat les eines amb què s’ha fornit un treball d’estudi, de reflexió, de diagnosi i de proposta. Durant aquest temps ha quallat la idea que el Baix Llobregat no serà mai més “el pati del darrere” i que tenim “orgull de Baix”. Des de Montserrat fins al Mediterrani, les dones i els homes de la comarca volem viure amb qualitat i amb respecte, fent que la igualtat sigui possible partint de l’equitat. I no acceptarem mai que es malmeti el nostre medi perquè volem garantir la vida per a les futures generacions.

El nostre llibre te 290 pàgines i us en recomanem la lectura. No és una lectura pàgina a pàgina com una novel·la, sinó una lectura tafanera; cal anar a buscar allò que més interessa i que sigui útil per a qualsevol treball personal o col·lectiu i poder així formular propostes en qualsevol camp de les activitats humanes. Ens atrevim a convidar els partits i agrupacions electorals —que ben aviat hauran de presentar llurs programes— a fer una lectura d’aquestes pàgines perquè de ben segur que els ajudarà a comprendre millor l’entorn i a encertar en els seus projectes.

Les xifres del congrés ens donen una visió de la importància que va tenir:

A l’acte també hi vam convidar l’expert en comunicació Antoni Gutiérrez-Rubí. Va destacar que les pàgines del llibre destil·laven l’entusiasme i les ganes amb què es va desenvolupar el congrés. També ens va emplaçar a no quedar-nos en la publicació i a continuar treballant, atesa la coincidència dels reptes constatats pel congrés amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible per al 2030 assenyalats per les Nacions Unides.

Així les coses… continuem treballant!!!