EDITORIAL (DESEMBRE 2019): Déu-n’hi-do de la feina feta!

Comencem el darrer editorial de l’any fent servir aquesta exclamació, potser una mica en desús, però que ens agrada reivindicar i que ens serveix per expressar la importància d’alguna cosa o l’admiració que produeix. Quan diem déu-n’hi-do ens referim a l’activitat i a la dinàmica del nostre Centre. Començàvem l’any 2019 amb la presentació de la base de dades relativa a l’empresonament franquista del 1939 al 1960, consultable a www.memorialbaixllobregat.cat i l’acabàvem amb la publicació de l’esplèndid treball de recerca de Joan Montblanc fet entorn d’aquesta trista realitat. Tot seguit celebràvem l’assemblea de socis anual en la qual es produí la renovació de la Junta, encapçalada per la nova presidenta, Genoveva Català. A la Junta hi romanen actives persones de gran vàlua que durant molts anys han fet possible l’existència de l’entitat, entre elles, Carles Riba, que en fou president, i Conxita Sánchez, que passava el relleu de la presidència després d’una brillant gestió en una etapa complexa, havent liderat el congrés El Baix Llobregat a Debat.

Aquest any 2019 complíem 45 anys de la nostra fundació. Aprofitàvem l’aniversari per reflexionar sobre el rol de la cultura i l’activitat econòmica. En el marc de l’aniversari posàvem de relleu la importància d’innovar en matèria de patrimoni i de la seva preservació. La celebració lúdica tingué lloc al Molí dels Frares a Sant Vicenç dels Horts; agraïm una vegada més a les entitats i persones que se sumaren a la festa posant de relleu el paper del Centre a la comarca al llarg dels anys; entre ells, comptàrem amb la presència de Jordi Xavier Romero, un dels socis fundadors. L’entitat es constituí a Martorell un dissabte 23 de novembre del 1974 i aquest any, el mateix dia, commemoràrem l’efemèride amb una visita al Museu de la Colònia Sedó, que ara dinamitzem i en gestionem les visites dels caps de setmana, on també ens acompanyà un altre soci fundador, Albert Massegur.

El calendari de les activitats de tot l’any ha estat intens, presentació i edició de llibres, participació en activitats d’altres entitats i promoció d’esdeveniments conjunts com la Jornada sobre l’educació per a un nou paradigma energètic, adreçada als docents de la comarca. D’altra banda, també hem pogut editar per fi la crònica del procés participatiu que va suposar tota l’activitat del congrés El Baix Llobregat a Debat i, en acabar l’any, tindrem a mans la publicació del Workshop internacional de Paisatges contemporanis del Baix Llobregat.

No pretenem ser exhaustives respecte del balanç de l’activitat desenvolupada durant aquest any. En el primer trimestre del 2020, celebrarem la corresponent Assemblea de socis, on retrem comptes.

Com a entitat compromesa amb el nostre entorn, no ens hem desentès de tota mena d’esdeveniments econòmics, socials i polítics. La nostra dinàmica, a causa de l’estreta col·laboració que mantenim amb les institucions públiques del país, s’ha adaptat al dens calendari electoral (4 convocatòries). Tot i això, hem mantingut la majoria de les activitats programades. com ara els itineraris de l’aigua, LluiRl’Art, l’elaboració de publicacions i totes les habituals.

En acomiadar l’any, volem encoratjant-vos a participar activament de la vida de l’entitat. Ens espera un intens 2020 i l’esforç de cada una de les persones que formem part d’aquesta xarxa associativa és imprescindible per fer de la cultura a la comarca un segell d’identitat que ajudi les persones viure de manera joiosa i digna.

Bon Nadal i Feliç any 2020!