ESPLUGUES ACULL LA PRESENTACIÓ DE MATERIALS DEL BAIX LLOBREGAT

Acabat d’encetar l’any 2020 vam engegar la Xarxa de memòria democràtica del Baix Llobregat en un acte celebrat el dia 25 de gener, data que feia 81 anys  l’exèrcit de Franco ocupava la nostra comarca. Aquesta xarxa la conformen diverses associacions, sindicats i institucions que treballen per la recuperació de la memòria democràtica. El Baix Llobregat té un ric teixit social i s’han treballat una sèrie de línies d’actuació en matèria de recuperació de la memòria democràtica centrades en la recerca, la divulgació i la commemoració. És per això que va sorgir la necessitat de sumar esforços, interelacionar accions, intercanviar experiències i enfortir el treball de tota la gent que formi part d’aquesta xarxa, sota l’aixopluc del Consell Comarcal del Baix Llobregat i el suport del Centre d’Estudis Comarcals de Baix Llobregat.

En ser aquesta xarxa una iniciativa innovadora i pionera al nostre país, vam decidir recollir les intervencions d’aquest acte en el dossier monogràfic d’enguany i dedicar la vint-i-tresena edició de Materials del Baix Llobregat a la memòria democràtica. Així doncs, el dossier monogràfic inclou les presentacions institucional de la presidenta del Consell Comarcal, Eva M. Martínez; del conseller comarcal de memòria entre 2019 i 2020, Jordi Gil; de Gemma Domènech, directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat; i de Genoveva Català, presidenta del CECBLL. A més, també hi trobareu la ponència “El sentit democràtic de fer memòria” de  M.Jesús Bono, membre de Junta del CECBLL i actual responsable dels projectes de memòria de l’entitat. M. Jesús Bono, va ser responsable del Memorial Democràtic de la Generalitat entre el 2005 i el 2011.

La publicació també recull tres interessants articles de recerca i reflexió sobre temàtiques referents al Baix Llobregat. Trobareu un estudi sobre la xarxa hospitalària de la comarca durant l’edat mitjana, un altre article que parla sobre el règim de protecció legal del patrimoni històric de la Colònia Sedó d’Esparreguera, i un tercer dedicat a l’alimentació com a política pública a les portes que Barcelona sigui, l’any que ve, capital mundial per a l’alimentació sostenible. Per acabar hi ha un recull de ressenyes de les principals novetats bibliogràfiques aparegudes a la comarca.

El dimecres 3 de març, Esplugues de Llobregat va acollir de forma virtual la presentació d’aquesta vint-i-tresena edició de la revista on hi van intervenir l’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz; Genoveva Català, presidenta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat; Josep Campmany, coordinador de la revista; Maribel Aguilera, regidora de cultura d’Esplugues de Llobregat, que va presentar el seu article Dos projectes de memòria democràtica a Esplugues de Llobregat; Santi Campos, vicepresident del Grup d’Estudis d’Esplugues, que va intervenir com a lector; i  va tancar l’acte Jordi Carbonell, actual conseller comarcal de memòria.

Materials del Baix Llobregat és la revista científica del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat. Va néixer l’any 1994 amb l’objectiu de difondre coneixement relacionat amb la comarca del Baix Llobregat. Es pot adquirir per 12€ a la botiga virtual del CECBLL i és gratuïta per totes les persones associades al CECBLL.