“Les lluites veïnals al Sant Feliu dels anys 70: la memòria present” al Centre Cívic Les Tovalloles

Dimecres 17 de gener  es va inaugurar l’exposició “Les lluites veïnals al Sant Feliu dels anys 70: la memòria present”, amb una xerrada amb el periodista i historiador Marc Andreu i Aurora Huerga, veïna santfeliuenca implicada amb el moviment social.

L’exposició és un homenatge a totes les persones que van participar en lluites veïnals per aconseguir el Sant Feliu d’avui. La mostra recull aquest patrimoni immaterial a través de fotografies, documents i contextualització històrica de les lluites veïnals en diferents fronts a la ciutat.

Marc Andreu, a l’inici de la seva intervenció va dir que “la ruptura amb el règim i el procés de democratització neix des de baix, s’aconsegueix al carrer amb les lluites per les places, pels ambulatoris, per les escoles… També va afirmar que “la transverssalitat que representa el moviment veïnal,  fa que s’acabi teixint una sensibilitat de barri i de ciutat i el sentiment d'”un sol poble”, popularitzat per Candel”.

L’historiador també va remarcar el paper de les dones en les lluites veïnals: “se n’ha parlat poc i han estat poc reconegudes quan van ser protagonistes a nivell general”.

Per la seva part, Aurora Huerga va afirmar que “no només el moviment veïnal sinó també les lluites obreres i socials de l’època anaven totes en la mateixa línia perquè eren reivindicacions que afectaven la mateixa gent…,  totes les lluites anaven encaminades a que les ciutats tinguessin serveis que no tenien en aquell moment, a més de reivindicar espai públic”.

Aquest acte, on van assistir una vintena de persones,  va servir com a prèvia de la inauguració de la Plaça La Salut. Una plaça situada ben a prop de Les Tovalloles i que és un dels exemples de reivindicacions veïnals de la ciutat.