Conferència “Les mines d’aigua de Sant Feliu de Llobregat”

A la sala d’actes de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, Jaume Campos, Josep Menargues i Oriol Valls, ens van explicar el seu estudi sobre la xarxa de mines d’aigua presents a Sant Feliu de Llobregat, en un acte coorganitzat pel CECBLL i l’ACBL el dia 30 de novembre. L’acte el va presentar Rafael Bellido, membre de la Junta del CECBLL.

Aquesta xarxa està formada per tot un conjunt d’estructures (subterrànies, però també aèries) que procuren explotar l’aigua des de dates llunyanes com els segles XVII i XVIII fins, si fa o no fa, el declivi de l’economia agrícola a casa nostra (anys 70 del segle passat).

Els tres joves van destactar que Sant Feliu presenta un ric conjunt patrimonial miner, conformat per mines de diferent mida (quilomètriques com la de Can Nadal i moltes d’altres que s’allarguen un centenar de metres) que presenten tot un seguit d’elements accessoris (portelles, pous d’enregistrament, canals d’aigua, galeries bancades o no, basses, etc.), però amb un futur complicat degut al seu abandonament i manca de catalogació com a bé patrimonial.

Els ponents van fer una crida a tot aquell qui tingui documents, informació o records sobre pous o mines d’aigua, a fer-los-hi arribar.

Fotografies de Fet a Sant Feliu