PRESENTACIÓ DEL LLIBRE PAISATGES CONTEMPORANIS DEL BAIX LLOBREGAT

El 16 de març va tenir lloc la presentació del llibre Paisatges contemporanis del Baix Llobregat. Innovació i creativitat per a un territori en transició. El workshop internacional “Paisatges contemporanis del Baix Llobregat” va ser una part molt important del congrés El Baix Llobregat a debat (2016) i aquest llibre permet conèixer en profunditat el treball que s’hi va fer.
El workshop internacional Paisatges Contemporanis del Baix Llobregat va representar el treball col·lectiu de 10 universitats internacionals, coordinades des del Màster Internacional en Paisatge i Patrimoni de la UAB/MUHBA, les quals van treballar sobre alguns dels paisatges més representatius del caràcter propi i identitari del Baix Llobregat. Com a activitat organitzada des del congrés El Baix Llobregat a debat, el workshop ha proposat una sèrie d’estratègies i projectes d’intervenció sobre els paisatges i de gestió dels patrimonis quotidians dels municipis del Baix Llobregat. La intenció no ha estat una altra que contribuir a fornir de contingut una nova agenda del territori i pel territori, definida des dels paisatges del lloc i en el lloc. Singularitats patrimonials pròpies i latents que manifesten la força dels pòsits locals fins i tot davant la rampant globalització. Paisatges ordinaris i patrimonis quotidians que es constitueixen com a detonants de noves oportunitats pel territori; catalitzadors d’emergents situacions per la societat; desllorigadors de plantejaments alternatius per a l’economia. Sens dubte, una oportunitat per al Baix Llobregat que va donar uns fruits interessantíssims, propostes de com abordar problemàtiques i oportunitats relacionades amb els nostres paisatges més emblemàtics o que més ens defineixen com a comarca metropolitana. Aquest llibre aporta un material útil per a la ciutadania i per a les institucions que tinguin responsabilitats en matèria de planejament.

En la presentació hi van intervenir Genoveva Català, presidents del CECBLL; Eva Martínez, presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat; Josep Maria Carreras, director d’urbanisme de l’AMB; Àngels Blasco, directora general de cultura popular i tradicional i associacionisme de la Generalitat de Catalunya; Francesc Muñoz, coautor i coordinador de la publicació; Pere Sala, director de l’Observatori de Paisatge; Rosario Oliveira de la Universitat de Lisboa, coautora; Massimo Angrilli, Università Chieti-Pescara, coautor; Carma Casulá, fotògrafa; Chistopher Willian, fotògraf; Charlotte Piochon i Xavier Florensa, tutors del màster i coatours; i va clausura l’acte Conxita Sánchez, presidenta del CECBLL quan es va dur a terme el congrés i el whorkshop.