QUART ITINERARI “EL BAIX LLOBREGAT, FONT DE L’ÀREA METROPOLITANA”

El dissabte 10 de novembre es va fer el quart itinerari de la guia El Baix Llobregat, font de l’àrea metropolitana.

Amb el nom “NOUS RECURSOS RIU AMUNT” vam fer un recorregut pel marge esquerre del riu Llobregat entre Martorell i Abrera.

La trobada va tenir lloc a l’estació de FGC de Martorell Vila/Castellbisbal. Vam iniciar el recorregut passant pel costat del pont del Diable de Martorell, des d’on vam prendre el camí de ribera del marge esquerre del riu Llobregat en sentit ascendent. En pocs minuts vam arribar al Pou Radial núm. 1.

Els anomenats pous radials de Martorell són un conjunt de tres pous, construïts al final de la dècada dels anys 50 al marge esquerre del riu Llobregat, als municipis de Castellbisbal i Abrera, tot i que són coneguts com a pous de Martorell. La seva funció era abocar l’aigua extreta del subsòl a la llera del riu, amb l’objectiu d’augmentar el seu cabal per què l’ETAP de Sant Joan Despí no tingués problemes de manca d’aigua als períodes estiuencs.

Vàrem continuar el recorregut passant pel costat dels pous radials dos i tres i l’estació de bombament de la riera del Morral. Aquesta estació de bombament es va posar en servei l’any 2008 per aprofitar l’aigua dels pous radials, que estaven en desús des de finals de la dècada dels anys 70 i enviar-la a l’ETAP d’Abrera quan la manca d’aigua superficial ho fes necessari.

L’anècdota del dia va ser l’impossibilitat de creuar la riera del Morral pel considerable cabal que circulava després d’una setmana de pluges intenses. Finalment vam haver d’improvisar un recorregut alternatiu.

La resta del recorregut fins a l’ETAP d’Abrera va resultar molt vistós degut a l’impressionant i inusual cabal que baixava pel riu Llobregat.

Arribats a l’ETAP d’Abrera no vàrem poder fer la visita prevista a la planta per raons tècniques.

Amb el suport de: