La quizena edició del Recercat es va dur a terme al municipi de Cervera els dies 3, 4 i 5 de maig. El RECERCAT  es realitza anualment en el marc dels actes de la capital de la cultura catalana,  amb activitats i espais com la fira de centres d’estudis, en què s’hi mostraran  novetats editorials de la recerca local i comarcal, així com una exposició de pòsters que mostren els projectes més destacats dels centres i instituts d’estudis locals i comarcals participants.

Els i les assistents van poder gaudir de les diverses activitats organitzades principalment per a donar a conèixer a la ciutadania la tasca d’investigació que realitzen els instituts i centres d’estudis al llarg de l’any sobre temes relacionats amb el seu entorn.

Destaquem la taula rodona “Patrimoni a debat: reflexions des de la societat civil” que enguany va voler aprofundir en “L’arquitectura tradicional i la configuració del paisatge” on hi va participar com a moderadora la nostra directora Esther Hachuel. Una altra de les activitats divulgatives del Recercat d’enguany han estat les taules de presentació «Mosaic Recercat» que en aquesta ocasió s’han dedicat  a les fires de llibres, a les Jornades Europees de Patrimoni i a diversos projectes duts a terme pels centres d’estudis. També hi va haver la Firauna carpa de 250 metres on es podien trobar les novetats editorials i els projectes més destacats de recerca local i comarcal. Fins a quatre exposicions, diverses visites, l’actuació d’un cantautor menorquí, Guiem Soldevila i l’espai per a públic familiar  Recerxic, eren altres propostes d’aquest Recercat 2019.

Els premis Recercat d’enguany han estat  pel Museu Arxiu de Santa Maria- Centre d’Estudis Locals de Mataró, en la categoria d’entitat   i en la categoria  individual, Lluís Puig i Mario Zucchitello, ex aequo.