SISÈ ITINERARI – Nous recursos: aigua del mar i aigua regenerada

El dissabte 27 d’abril es va fer el sisè itinerari de la guia El Baix Llobregat, font de l’àrea metropolitana.

Amb el nom “NOUS RECURSOS: AIGUA DEL MAR I AIGUA REGENERADA” vam fer un recorregut que ens va conduir d’El Prat a la Instal·lació de Tractament d’Aigua Marina (ITAM).

La trobada va tenir lloc a l’estació de Les Moreres de la línia L9 del metro. Vam iniciar el recorregut dirigint-nos al Parc del Riu on vam prendre el camí de ribera del marge dret, fins a passar el riu Llobregat pel pont Nelson Mandela fins a arribar al polígon Pratenc; allà vam prendre l’avinguda de l’Estany del Port, nom que recorda l’origen humit de la zona que a principis del segle passat era territori d’aiguamolls.

En el camí cap a l’ITAM vam passar davant l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR); allà els guies van aprofitar per explicar que aquesta instal·lació compta amb una Estació Regeneradora d’Aigua (ERA) que és l’origen de l’aigua regenerada que serà objecte del proper itinerari.

Arribats a l’ITAM vam fer una visita guiada que va començar amb l’explicació del funcionament de la planta, seguida de la visita a les instal·lacions.

La dessalinitzadora del Prat va entrar en funcionament l’estiu de 2009 sent la instal·lació més gran d’Europa per la producció d’aigua potable per al consum humà. Té una capacitat de tractament de 200.000 m³/dia i utilitza el sistema d’osmosi inversa.

En conjunt l’itinerari i la visita a la dessalinitzadora va resultar molt interessant.