CENTRE D’ESTUDIS MARTORELLENCS

E-Mail  Web Site

Nom de l’entitat: Centre d’Estudis Martorellencs
Adreça: Pl. de la Vila, 41 – Baixos. 08760 – Martorell
Telèfon: 634537205
Horari d’atenció: Els divendres, de 6 a 8, amb confirmació prèvia.
Correu electrònic: intranetcem@gmail.com
Pàgina web: www.infocem.net
Any de Fundació: 1972
Ressenya:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El CEM és una entitat científica i cultural, sense ànim de lucre, constituïda el 1972 per Jaume Amat i un seguit de persones del seu entorn interessades en el patrimoni cultural i natural. La seu social de l’entitat és a l’edifici de l’antiga farmàcia Bujons, situada a la plaça de la Vila. Les finalitats de l’entitat són:

·         Promoure el coneixement i la conservació del patrimoni històric i natural.

·         Fomentar la investigació sobre aquest patrimoni.

·         Promoure la formació de persones dedicades a tasques d’investigació, de divulgació i de conservació del patrimoni.

·         Fomentar la publicació d’estudis i de treballs d’investigació i de divulgació relacionats amb els objectius del CEM.

·         Col·laborar amb altres entitats i institucions públiques i privades en favor de la conservació, la investigació i la divulgació del patrimoni cultural i natural.

El CEM basa la seva activitat en un enfocament integrat de la gestió del patrimoni en la qual interaccionen la conservació, la investigació i la difusió.

Actualment el CEM està desenvolupant o participa en diversos projectes de recerca:

·         Excavació arqueològica als jaciments de Santa Margarida i monestir de Santa Genís de Rocafort, dins el projecte L’articulació del paisatge altmedieval: Sant Genís de Rocafort i Santa Margarida 2022-2025.

·         Projecte Patrimonio 3.0: Modelado Argumentativo y Conceptual para la Mejora de las Políticas de Gestión de Patrimonio Cultural (ACME), en col·laboració amb l’Instituto de Ciencias del Patrimonio (INCIPIT-CSIC).

·         Projecte GREYWARE Transformacions en l’ús de ceràmica utilitària de cocció reductora: una aproximació diacrònica y social als modes de producció i consum, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona.

·         Projecte L’obra de pedra seca a les serres de les Torretes i de l’Ataix (Martorell).

Per altra banda el CEM porta a terme nombroses activitats de caràcter divulgatiu, com itineraris de patrimoni històric i natural, exposicions, publicacions i creació de recursos digitals, la referència als quals es pot trobar al web de l’entitat.

El CEM compta amb el suport econòmic de l’Ajuntament de Martorell a través d’un conveni de col·laboració i, per a projectes específics, de la Generalitat de Catalunya, de l’Institut Ramon Muntaner i del Ministeri de Ciència i Innovació.