Compartim cultura, fomentem el coneixement. Fa 50 anys que ho fem i ho difonem.
Encetem l’any del cinquantenari i la comarca és molt diferent de la del 1974, ja d’entrada com a tal comarca, no existia. D’altra banda , el primer quart del segle XXI ens mostra una profunda transformació digital (IA), social, econòmica, ecològica, cultural i de la vida de la gent, per això perseverem en la recerca i en la difusió del coneixement i ens complau començar l’activitat del 2024 tot presentant la publicació dels treballs de la 12a recerca col·lectiva dedicada al món del cooperativisme de la comarca des de començaments del segle XX. Aquesta recerca ha estat dirigida pel doctor en Història Econòmica, Josep Lluís Martínez Gonzàlez, amb un excel·lent equip de recercadors i recercadores amb Gemma Tribó al capdavant junt amb: Francisco J. Medina-Albaladejo, Josep Padró, Josep Campany, Miguel Garau, Miguel de la Fuente, Dolors Camats, Dolors Feixas, Joan Llordella, Albert Marsà i Joan Arévalo. Cal agrair l’acollida que tinguérem per fer la presentació a la nau de MTK Space. En aquest reeixit acte recordarem a l’estimada Gemma Tribó, fa tres mesos va morir a causa d’un fatal accident i enyoràrem a Josep Campmany que pateix una greu malaltia, dues persones estimades i decisives en la trajectòria del Cecbll.
Els lectors i lectores d’aquest butlletí sou coneixedores de la llarga trajectòria de la nostra associació en matèria de recerca, aprofitem l’avinentesa per recordar com neix la idea de fer aquesta investigació. En la presentació del llibre dels treballs ja diem que “Teixint solidaritats al Baix Llobregat. història, realitat i perspectives cooperatives (1900-2023)”, neix quan a l’any 2019 el Cecbll érem convidades a participar en el Festival Esperanzah, festival cooperatiu que agrupa i suma iniciatives diverses vinculades a l’economia social. En preparar-nos la participació i endinsar-nos en el coneixement del cooperativisme i l’economia social, fou quan sorgí la idea d’impulsar aquesta recerca.
Josep L. Martínez, director de la recerca, en la introducció relata que “aquesta obra col·lectiva examina l’origen i l’estat actual de cooperativisme a la comarca del Baix Llobregat. És un viatge que transcorre des dels seus orígens i finalitza amb algunes reflexions sobre el seu futur, en un entorn complex, polaritzat i globalitzat”, la voluntat de la recerca és per tant coneixement del passat i prospecció del futur.
Ens ha agradat que la primera activitat que hem ofert l’any del cinquantenari hagi estat presentar la publicació d’una recerca col·lectiva, i a més que la recerca parli de “cooperar”. Dolors Feixas i Joana Llordella a les seves conclusions sobre l’escola cooperativa ens diuen: “fixeu-vos bé en aquesta paraula. No en té prou amb una “o” per expressar tot el que significa. Cooperar ve del llatí “operari” que vol dir treballar. Hi ha moltes maneres de treballar, però cap com si a “operari” li afegim el prefix “co-“. En els 50 anys de vida, la nostra associació ha sabut fer això de “cooperar”. L’activitat cultural i la difusió del coneixement, sempre s’ha fet des del compromís col·lectiu i la col·laboració. El nostre lema és 50 anys compartint Cultura al Baix Llobregat.
Entenem la cultura com la memòria històrica d’una civilització, aquí rau la importància de la cultura com un reflex de les experiències passades d’una societat. La cultura no són només les manifestacions artístiques i intel·lectuals, sinó que abraça tots eles elements que conformem una civilització: des dels seus valors i tradicions, fins a les seves formes d’organització social i política. En aquest sentit, la cultura no és només un llegat del passat, sinó que també té un paper fonamental en la construcció del present i en la determinació de la identitat d’una societat. A través de la cultura preservem i transmetem els coneixements, les creences i les experiències que defineixen una civilització i és precisament aquesta memòria històrica la que ens permet comprendre el present i projectar-nos vers el futur.
Tenim la voluntat que la nostra manera d’entendre la cultura impregni tota l’activitat de l’any. En aquest butlletí, mes a mes, podreu anar seguint les activitats que fem en el marc de la commemoració, alhora podreu llegir i escoltar , audiovisuals, articles i relats curts d’un ampli mosaic del pensament de persones sobre la nostra entitat, fortament trenada amb la història d’aquesta comarca estratègica en l’evolució de la Catalunya d’avui.